superman science

Forskere lærer av Superman

Overnaturlige evner som teleskopsyn og superkrefter etterlignes i laboratoriene.

4. desember 2013 av Antje Gerd Poulsen

Da Superman for 75 år siden landet i jordiske tegneseriestriper, vekket han oppsikt med arsenalet av superkrefter, og han har inspirert alle de store tegneserieheltene som er kommet til senere.

Men også forskerne lar seg inspirere. I forsøket på å hjelpe syke og handikappede, eller optimalisere fremtidens leger, ingeniører og soldater, etterligner vitenskapen Superman og co.s fantastiske evner.

Det gjelder f.eks Supermans supersyn. I dag har soldater og besetning på redningshelikoptere nattsyn montert på hjelmene, og i det hele tatt gjøres det store fremskritt innenfor optiske hjelpemidler.

Kontaktlinse med kikkert

Bl.a. er en kontaktlinse under utvikling som kan zoome. Den har innebygd normalsyn, og et syn som forstørrer 2,8 ganger når det er nødvendig.

Rundt linsens sentrum sitter en 8 mm krans av aluminiumspeil med et mønster i. Speilene kaster lysstrålene frem og tilbake etter samme prinsipp som i en kikkert, til de dirigeres inn mot øyet i en forstørrelse på 2,8.

Mønsteret i speilene korrigerer også forvrengninger, slik at bilde man ser er noenlunde skarpt.

Bæres med briller

Kontaktlinsene, som er en millimeter tykke, må bæres med ombygde 3D-briller som inneholder et polariseringsfilter. Brillene gjør det mulig å skifte mellom normalt og teleskopsyn.

Det internasjonale forskerteamet bak linsen sier likevel at de kan anvendes uten briller når de er ferdig utviklet.

Linsen er utviklet for gamle mennesker som lider av forkalkninger i øyet. Her er det typisk sentrum av øyet som svikter, mens ytre ring av øyet fortsatt kan brukes.

Interesse fra militæret

Linsen er ennå ikke ferdig utviklet, men har allerede tiltrukket seg oppmerksomhet – bla. fra militæret, som er interessert i å gi soldatene "teleskopsyn".

Les mer

I det nye nummeret av Illustrert Vitenskap får du forklart teknologien i detalj. Du kan også lese mange flere eksempler på at vitenskapen lærer av tegneserieheltene og gir normale mennesker alt fra superstyrke til edderkoppsanser.

Visste du?

At Superman ikke tåler en bergart fra sin hjemplanet kalt kryptonitt. I 2003 forsøkte en forsker ved University of Leicester i England å fremstille kryptonitt av krypon diflouride – en grønn skinnende krystall som er radioaktiv, og reagerer voldsomt med andre stoffer og brenner kjøtt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: