Samsung flexible phone

Feil: For liten skjerm

21. oktober 2011

Organiske dioder gjør skjermen brettbar

Mobiltelefonen brukes stadig oftere til surfing på Internett, og da føles det som et problem at skjermen ikke er større. Nettsteder flest er utviklet for å skulle fremstå innbydende på en stor skjerm med høy oppløsning, noe som stemmer dårlig overens med at mobilen i fremtiden vil bli den enheten vi oftest bruker på Internett. Men hjelpen er nær, for skjermen blir snart bøyelig slik at man kan brette eller rulle den sammen.

Alt nå er enkelte mobilprodusenter ute med OLED-skjermer som har klare farger, rask responstid og lavere strømforbruk enn LCD-skjermene. Samsung har allerede demonstrert bøyelige skjermer. De kan brukes i mobiltelefoner som kan brettes ut og dermed bli til en skjerm som for eksempel er dobbelt så stor som dem man er vant til i dagens smarttelefoner.

Allerede fra medio 2012 vil Samsung masseprodusere de bøyelige skjermene, et skritt som innvarsler begynnelsen på visningsrevolusjonen. Om ikke lenge vil de ultratynne og fleksible skjermene kunne rulles sammen slik at man kan trekke en stor og berøringsfølsom skjerm ut av mobiltelefonen ved behov – når man vil søke på nettet, kikke på bilder eller se en film.

Andre forskere eksperimenterer med å fjerne skjermen helt og i stedet gi mobilen en projektor som kan legge et stort bilde utover en passende overflate, eksempelvis en vegg i nærheten.

Om enda noen år kommer holografisk projeksjon som får mobilen til å presentere levende tredimensjonale bilder slik vi kjenner det fra science fiction-filmer, bl.a. Star Wars.

Bøyelig skjerm med høy bildekvalitet

I en OLED-skjerm skapes bildet av organiske molekyler som lyser opp i farger når de tilføres strøm. Det danner klare farger og gir lavt strømforbruk. Nå kan elektrodene gjøres bøyelige, slik at skjermen kan rulles og brettes.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: