Fingerprint electricity

Strøm gjør fingeravtrykk synlige

En britisk forsker står bak ny teknikk som kan avsløre ellers usynlige fingeravtrykk på patronhylser eller bombedeler.

19. februar 2013 av Carsten Nymann

En helt ny teknikk gir politiets teknikere mulighet til å spore fingeravtrykk på metalgjenstander som avfyrte patroner og bombefragmenter. Fingeravtrykkene kan tydes selv om overflaten har vært tørket av, malt over eller vært utsatt for heftig varme fra f.eks. en bombeeksplosjon. Dermed kan teknikerne nå finne fingeravtrykk som hittil har vært usynlige.

Henlagte saker oppklart

Metoden er utviklet av John Bond ved det britiske University of Leicester og har allerede bidratt til å oppklare saker om skuddrap, der politiet ellers hadde henlagt saken på grunn av manglende fysiske spor etter gjerningsmannen.

Fingeravtrykk dannes når huden på fingeren etterlater svake merker av svette og fettstoffer på en overflate. Svetten eller fukten blir synlig når man pensler eller drysser pulver over det berørte området. Men med Bonds metode kan fingeravtrykkene også finnes når svetten og fukten for lengst har fordampet, og det konvensjonelle fingeravtrykket dermed er forsvunnet.

Metoden tar utgangspunkt i at svetten på grunn av saltinnholdet etser seg inn i metalloverflater og skaper avtrykk etter fingeren. Disse avtrykkene kommer frem når metallet, f.eks. en hylse fra en avfyrt patron eller et bombefragment, utsettes for en elektrisk spenning på 2500 volt, mens det sprøytes et fint karbonpulver over overflaten. Pulveret kleber seg til steder der svetten har etset seg inn i metallet, og dermed kommer fingeravtrykket tydelig frem.

Les mer: Døden kommer med posten

Illustrert Vitenskaps serie "Fellende bevis" beskriver kriminalsaker der vitenskapen har felt gjerningsmannen. I det nye nummeret av magasinet forteller vi historien om den 17 år gamle radioamatøren Chris Marquis, som ble drept av en rørbombe. Der ville politiet hatt nytte av John Bonds nye fingeravtrykkteknologi. Dessverre var den ikke oppfunnet på det tidspunktet da etterforskningen foregikk. I stedet grep politiet til metoder som massespektromi og håndskriftanalyse.

Last ned artikkelen ved hjelp av lenken nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: