Fellende bevis

Skjulte penneavtrykk avslørte gjerningsmannen

Ved hjelp av avansert elektronikk kan politiet få frem avtrykk på en skriveblokk der papiret ellers er fjernet.

29. april 2013 av Stine Overbye

To bortførte jenter, en kynisk gjerningsmann og avanserte oppklaringsmetoder er hovedingrediensene i Illustrert Vitenskaps nye kapittel i serien "Fellende bevis".

I saken kom politiet på sporet av gjerningsmannen ved å analysere et brev som han hadde tvunget et av ofrene til å skrive til foreldrene. På brevet var det et usynlig avtrykk fra en handleliste og et telefonnummer, som var skrevet på papiret oppå brevet. Telefonnummeret førte politiet til gjerningsmannen.

Teknikken kalles elektrostatisk deteksjon. Skriver man med blyant eller en kulepen på et papir, etterlates et avtrykk av tegnene ikke bare på det arket man har skrevet på, men også på ark som eventuelt ligger under – f.eks. de etterfølgende sidene i en notisblokk.

Avtrykkene kan være vanskelige eller umulige å se med det blotte øye, men selv de svakeste avtrykk kan tydes med en maskin som kalles et elektrostatisk deteksjonsapparat (ESDA).

Ved hjelp av ESDA kan kriminalteknikerne forsterke avtrykket og finne frem til f.eks. et telefonnummer eller et navn ut fra mønstrene som har oppstått på grunn av trykket fra pennen eller blyanten. Avtrykket kan også tydes selv om papiret er beskrevet.

Metoden fungerer ved at dokumentet dekkes av en form for plast og lades med statisk elektrisitet. De ladede områdene tiltrekker et motsatt ladet farget pulver, og dermed kommer avtrykkene tydelig frem.

Du kan lese hele kidnappingshistorien i Illustrert Vitenskap og se hvordan teknikken fungerer i denne korte videoen fra en annen kriminalsak:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: