fingeraftryk

Fingeravtrykk røper kjønn og rase

Fingeravtrykk avsetter bl.a. aminosyrer og fettstoffer som gjør det mulig å se en persons rase, kjønn, røykevaner og ev. forbruk av narkotika og sprengstoff.

30. mars 2016 av Esben Schouboe og Therese Zillmer

Politiet ringer deg opp og forteller at det har vært innbrudd hjemme hos deg.

Først er du sjokkert, men blir beroliget og samtidig en tanke forundret da du hører at man allerede nå kan si noe om hvem innbruddstyven er.

Fingeravtrykk sladrer via molekyler

Ved hjelp av et pulver med submikronpartikler – partikler mindre enn 0,001 mm – som knytter seg til amino- og fettsyrene som er i fingeravtrykk, kan forskere analysere seg frem til om bestemte molekyler er til stede.

Når fingre berører noe, etterlater de forskjellige stoffer som kan avsløre en lang rekke detaljer. Spesielt de amino- og fettsyrene man etterlater, inneholder mye informasjon.

Ved å analysere fingeravtrykkene utleder forskerne molekylære ledetråder om kjønn, stoffmisbruk, røyking, og om man har vært i berøring med skytevåpen eller sprengstoff.

Forskerne har også oppdaget at folk med afrikansk avstamning har andre fingeravtrykk enn folk med europeisk avstamning. Mennesker med afrikanske forfedre har nemlig omkring 5 % flere todelinger av høyderyggene på fingrene sine.

Fingeravtrykk kan kanskje spore sykdom

De nye molekylære teknikkene er en stor fordel når politiet skal fange en gjerningsmann. Men den nye teknikken kan også brukes til narkotikatester under prøveløslatelser og som dopingtest.

Forskerne undersøker dessuten om det lille av svette som etterlates gjennom et fingeravtrykk, kan avsløre om personen har bestemte sykdommer.

Kom helt innunder huden på fingeravtrykk

Få hele historien om den nye teknikken til å avkode fingeravtrykk her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: