unique finger prints

Kan to mennesker ha samme fingeravtrykk?

Hvordan kan forskerne si det så sikkert at alle har sitt helt unike fingeravtrykk?

Fingeravtrykket er enestående, og ingenting tyder på at to av klodens syv milliarder mennesker har nøyaktig det samme avtrykket.

Selv ikke eneggede tvillinger har samme fingeravtrykk

Men hypotesen om fingeravtrykkets spesielle natur er det umulig å bekrefte vitenskapelig, for det ville krevd at alle de syv milliardene måtte få tatt og sammenlignet fingeravtrykkene. Men politiet har brukt fingeravtrykk i over 100 år og har ennå til gode å treffe på to personer med helt identisk avtrykk, selv ikke blant eneggede tvillinger.

Sannsynlighet: 1 til 64 milliarder

Den britiske psykologen Francis Galton, som med en rekke bøker og artikler om emnet bidro til å gjøre fingeravtrykket kjent for brede lag av folket mot slutten av 1800-tallet, regnet en gang ut at sannsynligheten for at to mennesker har identisk fingeravtrykk, er 1 til 64 milliarder.

Senere har flere andre forskere satt opp statistiske modeller for sannsynligheten for et perfekt sammenfall av fingeravtrykk fra to personer. Alle kom frem til at sannsynligheten for å finne et helt likt avtrykk er forsvinnende liten.

Fingeravtrykk er derfor et ypperlig identifiseringsmiddel for politiet. Men funn av et fingeravtrykk på et åsted betyr ikke nødvendigvis at avtrykkets ”eier” blir dømt for en gitt forbrytelse. Ofte vil fingeravtrykket bare inngå som del av et utvalg indirekte og direkte bevismidler.

Man har fire typer fingeravtrykk

Bue

Enkel slynge

Dobbel slynge

Virvel

Væsketrykk skaper unike fingeravtrykk

Fingeravtrykk utvikles i tredje og fjerde fostermåned da et væsketrykk utvider huden på fingrene til en slags pute. Etter kort tid avtar trykket igjen, og huden får folder. På den måten dannes det et mønster av buer, virvler og slynger som er forskjellig fra finger til finger og fra person til person.

Når fingeravtrykket er dannet, er det uforanderlig og forsvinner bare ved alvorlig forbrenning eller etsing. Men da må både underhuden og overhuden være så ødelagt at det dannes arrvev uten avtrykkets karakteristiske linjer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: