Magenn Power and Selsam

12 ville vindmøller

Vindmøller er mye mer enn høye stolper og blader som går rundt. I dag arbeides det intenst med å utvikle helt nye metoder til å få energi fra vinden.

30. august 2011

Det utvises for tiden stor kreativitet for å finne alternative energiformer til olje, kull og gass. En av de mest populære er vindenergien. Men en vindmølle er noe mye mer enn høye stolper av aluminium med en trebladet rotor på toppen.

Mange steder i verden jobber man i dag intenst med å utvikle helt nye metoder for å temme vinden. Ideene går fra heliumfylte ballongmøller via store vindfangerseil av kevlar til skoger av karbonstolper som produserer strøm når de vaier i vinden.

Ifølge spesialist i fremtidig vindenergi, Mark D. Moore ved NASAs Aeronautical Systems Analysis Branch, er de nye vindprosjektene preget av både geniale pionerer og optimistiske lykkejegere.

Flygende vindmøller har potensial

”Det vi ser, er ikke alltid like seriøst. Men en rekke mennesker er faktisk pionerer innen arbeidet med en teknologi som på dramatisk måte kan forandre de mulighetene vi har til å høste vindenergi,” sier han og peker på møllene som svever i de høyere luftlagene som særlig interessante:

”De flygende vindmøllene har faktisk et kolossalt potensial fordi vindhastigheten er både mye høyere og mer konstant og stabil i høyden. Fra 80 til 500 meters høyde øker vindhastigheten opptil det dobbelte, og i 10 000 meters høyde er den ti ganger større,” sier Mark D. Moore.

Klikk deg videre og se Illustrert Vitenskaps presentasjon av noen av de mest kreative vindmølleideene, som kan bidra til å løse våre fremtidige energiproblemer.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: