Windmill

Vindmølle skaffer vann i ørkenen

Ny vindmølle lager både strøm og vann.

29. november 2012

Det franske ingeniørfirmaet Eole Water har utviklet en ny type vindmølle som i tillegg til strøm også kan hente drikkeklart vann ut av luften. Møllevingene trekker en generator rundt og produserer elektrisk strøm på vanlig måte.

Det nye går ut på at en liten del av strømmen brukes til å suge luft inn i møllehuset og fortette fuktigheten i luften til vann. Vannet blir deretter samlet opp og ført ned gjennom et rør av rustfritt stål til en lagertank i bunnen av vindmøllen. Der blir det filtrert og renset på alle måter til friskt, drikkeklart vann.

Firmaet har reist en 24 meter høy utgave av kombinasjonsvindmøllen i ørkenen ved Abu Dhabi. Denne prototypen lager opptil 62 liter vann per time. Men firmaet mener at den nye vindmølletypen vil kunne levere oppimot 1000 liter vann per dag avhengig av luftfuktighet, temperatur og vindhastighet. Dermed kan den nye vindmølledesignen bidra til å gi for eksempel små og fjerntliggende samfunn med begrensede ressurser både elektrisitet og vann.

Drikkevann utvinnes fra luften

Den nye vindmøllen leverer strøm på vanlig måte, men kan også produsere drikkevann som fortettes fra fuktigheten i luften.

1) Møllevingen trekker en generator som lager strøm. Litt av strømmen brukes til å trekke luft inn i en avfukter. 2) Ved hjelp av en kjøler fortetter avfukteren luftfuktigheten til vann. 3) Vannet samles opp under møllen og føres ned til en stor tank. 4) Avfuktet luft blåses ut bak.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: