Greenbird

Vinddrevet kjøretøy med ny rekord

På en tørrlagt sjø i USA har det lykkes å oppnå nesten 203 kilometer i timen med vindkraft

12. oktober 2009

202,9 kilometer i timen. Det er den nye verdensrekorden for et vinddrevet kjøretøy over land. Den nye rekordholderen er den britiskutviklede The Greenbird, som på den tørrlagte sjøen Lake Ivanpah i USA forbedret den gamle rekorden med 16,3 kilometer i timen. Den ble satt i 1999 av amerikaneren Bob Schumacher.

Det er Richard Jenkins som står bak The Greenbird, som nesten utelukkende er lagd av karbonfiber og har en vekt på 600 kilo. Kjøretøyet beveger seg fem ganger raskere enn vinden, og hemmeligheten ved det ligger i The Greenbirds spesielle seil som er inspirert av flygere og formel 1-biler.

Designprinsipp som flyvinge

Seilet ligner en vertikalstilt flyvinge og er formgitt etter det samme prinsippet med å ta vinden i bruk for å skape fremdrift. Til forskjell fra et fly som løftes opp og frem, bruker vingeseilet på The Greenbird vinden til horisontal forflytning over flatmark.

Seilet utnytter fenomenet ”tilsynelatende vind” som er en kombinasjon av den ”ekte” vinden og ”fartsvinden” som oppstår av kjøretøyets hastighet. Problemet med seil både på sjø og land, og uansett om det er lagd av karbonfiber eller seilduk, er at når vinden presser bilen fremover, dannes det en fartsvind som presser mot seilet. Jo større hastighet, desto større fartsvind.

Utnytter den tilsynelatende vinden

Fartsvinden blåser motsatt av den ekte vinden og får denne til å føles svakere enn den i virkeligheten er. Når seilet står vinklet helt nøyaktig og i samsvar med vindretningen, kan den tilsynelatende vinden utnyttes til å øke hastigheten på kjøretøyet slik at den overstiger vindhastigheten.

Å utnytte tilsynelatende vind har alltid vært en liten nøtt for formgiverne. Mange finjusteringer har vært nødvendig, blant annet av utriggerne som forbinder hjulene og chassiset, og av trykket i dekkene.

Jenkins’ neste mål er å slå fartsrekorden på is. Bevgivenheten skal skje neste vinter om bord i et søsterfartøy til The Greenbird.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: