solar collector

Solfanger følger Solens bevegelser

En solfanger har størst effekt når solstrålene treffer vertikalt fremfor skrått. Derfor har Siemens utviklet systemet Simatic S7-1200 som hele tiden manøvrerer solfangeren i den posisjonen der flest mulig vertikale solstråler kan treffe den.

20. juli 2011

Det gjør at solfangeren kan følge Solens bevegelser kontinuerlig året rundt, uansett hvor solfangeren er plassert. Og nøyaktigheten er høy: Største avvik i forhold til den optimale plasseringen er på 0,0003°. Systemets programvare er delvis utviklet av National Renewable Energy Laboratory, som eies av den amerikanske føderalstaten, og dataene er basert på astronomiske observasjoner samt lengde- og breddegrader og nøyaktige tidspunkter.

Et antall motorer omgjør dataene til bevegelser som med jevne mellomrom justerer solfangeren. Systemet kan også sørge for at nabosolfangere ikke skygger for hverandre om morgenen og kvelden når Solen står lavest, noe som betyr at solfangerne må dreies mest mulig for å få vertikale solstråler.

Dessuten kan systemet programmeres til å stille solfangeren i en vinkel som gjør den minimalt sårbar overfor storm, snø, tåke og torden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: