nb_u10 Solar Impulse 2

Solcellefly har forlatt bakken

To sveitsiske våghalser lettet i morges fra Abu Dhabi i det solcelledrevne flyet Solar Impulse 2. Målet er å dra hele veien rundt Jorden uten å bruke så mye som én dråpe drivstoff.

5. mars 2015 av Carsten Nymann

Rundt klokken halv fire i morges norsk tid lettet et helt spesielt fly fra Emirates-lufthavnen i Abu Dhabi.

Solar Impulse 2 med de sveitsiske våghalsene Bertrand Piccard og Andre Borschberg i cockpit bruker ikke drivstoff, men er 100 prosent solcelledrevet.

De to pilotene vil demonstrere potensialet ved fornybar energi og vil derfor fly rundt hele Jorden – en tur på i alt 35 000 km.

Fra Abu Dhabi går turen mot øst med første stopp i Oman og deretter videre til India og inn i Kina, før en nervepirrende tur over Stillehavet venter paret.

Le også: Slik fungerer Solar Impulse 2

Solcelleferd tre år forsinket

Oppdraget er resultatet av 13 års forarbeid, og verdensturen er blitt tre år forsinket mens solcelleflyet kontinuerlig er blitt utviklet og forbedret.

Det endelige Solar Impulse 2, som rekordflyet heter, er dekket av mer enn 17 000 solceller og har et vingespenn på 72 meter, noe som er nesten like stort som en Airbus A380.

Solcelleentusiastene fra Solar Impulse har tilbragt de siste månedene med forberedelser og testflyginger i Abu Dhabi. Foto: Stefatou Rezo/Solar Impulse.

Likevel veier solcelleflyet bare 2,3 tonn, noe som er omtrent det samme som en stor firehjulstrekker – eller mindre enn én prosent av en Airbus A380.

På turen verden rundt deler pilotene Bertrand Piccard og Andre Borschberg en bare 3,8 kubikkmeter stor cockpit, og de skal fly flere døgn i strekk hver. De lander bare 10 ganger på hele turen.

Solcellefly flyr med solen

Solar Impulse flyr mot øst for å få mest mulig ut av solens stråler, og det flyr seks km nærmere Jorden om natten enn om dagen. Les hvorfor i artikkelen under:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: