Heat pump

Ny varmepumpe holder i 10 000 år

Norske forskere har utviklet en ny langtidsholdbar varmepumpe.

3. oktober 2011

En ordinær varmepumpe som benyttes til oppvarming av hus, må ofte byttes ut etter 10–20 år. Men forskere ved Universitetet i Stavanger har nå utviklet en ny pumpetype som de hevder holder i minst 10 000 år.

Den bare én kubikkmillimeter store pumpen er termoelektrisk og utstyrt med såkalte peltierelementer som skaper strøm ved forskjellen i temperatur på sidene av elementet. Pumpene kan settes sammen som man vil, og deretter arbeider de sammen.

For å varme opp en familiebolig setter man sammen flere tusen av de små pumpene. Den lange levetiden skyldes ifølge forskerne at pumpen består av bare én del mens vanlige pumper består av langt flere deler, noe som gir økt slitasje. På de nye pumpene må man bare bytte vifte, og det kan eieren enkelt gjøre selv. Pumpen kan være klar til introduksjon på markedet i løpet av fem til ti år.

Den nye varmepumpetypen er enkel å fremstille og billig å produsere i stort antall. Til forskjell fra tradisjonelle varmepumper er det ikke nødvendig å fylle på kjølegass, som kan lekke ut og skade ozonlaget.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: