Forest Fire 2014/12

Små kraftverk gir strøm til overvåking av miljøet

Nanogeneratorer kan bruke temperaturforskjeller eller kjemiske reaksjoner til å produsere strøm ute i naturen og holde nettverk av miljøsensorer i gang. Dermed kan bl.a. skogbranner oppdages raskt.

Den enorme skogen dekker flere hundre kvadratkilometer, og den er knusk tørr etter måneders tørke. Så oppstår det en gnist langs en trafikkert vei, og ingen oppdager det før tusenvis av trær brenner og ilden er ute av kontroll.

Et nettverk av ørsmå miljøsensorer spredt utover i skogen kan straks varsle om brannen hvis sensorene kan registrere røyken og slå alarm per radio – men det er problematisk å skaffe sensorene strøm.

Særlig i vidstrakte og grisgrendte strøk er det umulig å drive et nettverk av miljøsensorer ved hjelp av batterier, for de må skiftes ut med visse mellomrom.

Løsningen er nanogeneratorer

Løsningen er innebygde nanogeneratorer som kan levere strøm ved å utnytte energien fra kjemiske reaksjoner mellom røykgassen og sensoren, eller temperaturforskjellene mellom natt og dag. Det gjør systemet selvforsynt, og nanogeneratorene er til og med vedlikeholdsfrie.

Hvis systemene produseres av bionedbrytbar plast, trenger man ikke engang finne igjen og fjerne miljøsynderene når de er utbrukt.

Nettverk av miljøsensorer drevet av nanogeneratorer kan i tillegg til branner også brukes til å oppdage utslipp av olje og naturgass fra rørledninger, eller industriell forurensning.

Les mer om nanogeneratorer

Vil du vite mer om nanogeneratorer og hvordan hele kroppen kan fungere som et kraftverk? Les hele artikkelen fra Illustrert Vitenskap 12/2014.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: