LED changing colours

Nå kan LED-lys skifte farge på kommando

Stort gjennombrudd: Forskere fra Seoul har utviklet LED-lys som kan skifte farge. Det kan bl.a. forbedre kvaliteten i smarttelefoner.

26. januar 2012

Forskere ved Seouls nasjonaluniversitet i Sør-Korea har ved hjelp av nanoteknologi utviklet det første LED-lyset som skifter farge i hele spekteret fra rødt til blått når den elektriske spenningen over dioden endres.

Bedre skjermer i smarttelefoner

I dag er skjermer i mobile apparater som smarttelefoner basert på flytende krystaller eller organiske lysdioder (OLED). OLED kan i motsetning til vanlige LED-lamper sende ut lys i flere farger, men ved å bruke LED i stedet for OLED ville man faktisk kunne lage bedre skjermer med kraftig lys og høy oppløsning samt stor driftssikkerhet og slitestyrke. Derfor er det et stort gjennombrudd at man nå kan lage LED med lys i flere farger.

Lysdiode med små nanostenger

Lysdioden i forsøket består av små nanostenger av gallium-nitrid, og hver stang er belagt med flere lag indiumgallium-nitrid. Lagenes tykkelse avgjør hvilken lysfarge elektronene sender ut på sin vei gjennom dioden.

Når man øker eller reduserer den elektriske spenningen over lysdioden, tvinges elektronene til å gå gjennom lag av forskjellige tykkelser avhengig av variasjonene i spenningen. På den måten kan lysdioden lynraskt skifte mellom forskjellige farger.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: