House decorated with christmas lights

Kan man se julen fra universet?

Det er dekorasjoner, lyslenker og pynt overalt – men gir det så mye lys at det er synlig fra universet?

9. desember 2010 av Lars Thomas

Det lyser og blafrer og blinker på gater og fra trær og bygninger når julen nærmer seg – kilometervis av lyskjeder, og juledekorasjoner og pynt, og stjerner, nisser, juletrær og andre ting – gjør enkelte steder natten om til dag. Det virker så voldsomt at det er fristende å spørre om feiringen er synlig fra universet? Om man var blitt fristet, måtte nok svaret ganske enkelt ha vært nei.

Menneskelig aktivitet i form av storbyer, motorveien og fabrikker sender allerede ut lys i så store mengder at noen tusen lyskilder fra eller til ikke utgjør den store forskjellen. Det finnes massevis av forskjellige satellittbilder som viser hvordan særlig Europa og hele Nord-Amerika fra øst til vest lyser opp om natten, men slik ser det alltid ut – det lyser ikke enda kraftigere rundt jul.

earth lights

Men neste spørsmål må da bli om lysforbruket i julen kan avleses på energiforbruket. Det er vrient å svare på, særlig for den nordlige halvkulens vedkommende der vinteren allerede har ført til et merforbruk av energi og det kan være vanskelig å skille julens lyskjeder fra det andre. Imidlertid kan det enkelte steder ha enorm betydning, særlig i USA, der det i årevis har vært en tradisjon å julepynte huset med så mange lyskjeder og lysende dekorasjoner som overhodet mulig. Der har flere undersøkelser konkludert med at noen av de ivrigste julepynterne avsetter mellom 20 og 25 prosent av det årlige strømforbruket til drift av juledekorasjonene.

Kilder: http://earthobservatory.nasa.gov http://tonto.eia.doe.gov www.energy.gov www.christmaslightsanddecorations.com

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: