flourescent light

Kan et lysstoffrør skrus på igjen og igjen?

Et gammeldags lysstoffrør ble raskt slitt. Men hva med de nye?

3. oktober 2011

Før var lysstoffrørene store og tykke og utstyrt med det som kalles en glimtenner. De pleier å gi fra seg noen blink før det blir liv i dem, og de lyser jevnt.

Lysstoffrørene blir mer slitt av å tennes og slukkes ofte, og derfor er det slett ikke dumt å holde dem tent. Men denne klassiske typen lysstoffrør er nå i ferd med å bli avløst av et tynnere og moderne lysrør. I de moderne rørene er det bygd inn en elektronisk kobling i armaturen.

Det betyr både at lysstoffrøret får lengre levetid, og at det ikke slites like mye som før av å bli skrudd av og på mange ganger. Slitasjen er der som før når man tenner og slukker lyset, men i forhold til de tidligere rørene er den helt minimal.

Lysstoffrør gir mer lys for pengene

Den elektroniske koblingen har også som resultat at lyset fra det moderne røret ikke oppleves som flimrende – et konvensjonelt lysstoffrør tennes og slukkes faktisk 100 ganger per sekund og kan oppleves som svakt blinkende.

Lysstoffrør gir veldig mye lys for pengene, men fargegjengivelsen er fremdeles et svakt punkt ved dem fordi lyset de avgir, bare inneholder noen av spekterets farger. Men utviklingen går i retning av lysstoffrør med bedre fargegjengivelse.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: