Wave machine

Bølgeslag skaper elektrisitet på land

Ny bølgefanger fra skotsk firma produserer massevis av grønn energi

19. juli 2010

Det er nå utviklet enda et forslag til hvordan man skal hente energi fra bølgekraft, som mest av alt ligner en blanding av et solarium og en brødrister. Men de første forsøkene utenfor Orknøyene nord for Skottland tyder på at Oyster Wave Power-maskinen kan se lyst på fremtiden. Forsøksanlegget har nemlig produsert brukbare mengder strøm.

Et av bølgegeneratorens grunnprinsipper er enkelhet. I et forsøk på å lage en maskin som både kan motstå elementenes raseri og vil tåle å gjenta den samme bevegelsen igjen og igjen, har den skotske konstruktøren Aquamarine Power, som står bak prosjektet, redusert antallet funksjoner i maskinen til et minimum.

Den består derfor bare av et bunnforankret understell og en hengslet, flytende overdel som blir presset ned hver gang en bølge skyller over den.

Planer om bølgefanger-parker

Bølgegeneratoren leder vann inn til en konvensjonell hydroelektrisk turbin på land som lager strømmen, og derfor er den ideelle plasseringen cirka 500 meter fra land – av forskjellige årsaker. Både fordi rørene som frakter vannet blir mer sårbare jo lengre de er, og fordi en lokalisering nær land vil gjøre vedlikeholdet enklere. I tillegg har Oyster-maskinen vist seg å virke best på cirka 10 meters dyp. Bølgehøyden der er mye lavere enn lenger ute på havet, men likevel kraftig nok til å kunne utnyttes.

Planen er å sette maskinene ut i ”bølgefanger-parker” som hver for seg skal kunne stå for en produksjon på minst 100 MW i året.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: