Olkiluoto

Vi må bygge flere nye atomkraftverk

Nye generasjoner atomreaktorer er på vei – de er både tryggere, mer stabile og mer effektive enn de gamle. Finland tar teten med et nytt atomkraftverk som kan forsyne to millioner mennesker med strøm.

9. november 2009 av Ib Salomon

”Verdens behov for energi vil stige vesentlig etter hvert som levestandarden øker i stadig flere land. Atomkraften utgjør ingen standardløsning på verdens energiproblemer, men den vil fremdeles spille en viktig rolle i en global miks av energikilder.”

Dette uttalte generaldirektøren ved IAEA, Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed el-Baradei, da han tidligere i år talte til energiministre fra hele verden.

44 atomkraftverk på veiPå verdensbasis er for tiden 44 nye atomkraftverk under bygging. Enda flere er under planlegging, for selv om store deler av kloden møter atomkraftverkene med dyp skepsis, har faktisk også FNs klimapanel pekt på atomkraften som et av virkemidlene for å redusere utslippene av karbondioksid.

De fleste atomkraftverkene ble bygd for å vare i 40 år, men fremtidens versjoner vil få en gjennomsnittlig levetid på 60 år. Og mens våre dagers reaktorer bare utnytter noen få prosent av energien i uranbrenselet, blir de kommende generasjonene mye mer effektive.

Verdens mest moderne reaktor reises for tiden i Finland. Olkiluoto 3 heter den, og med en strømproduksjon på 1600 MW vil den dekke behovet til to millioner mennesker. Det er et såkalt generasjon III-verk der sikkerheten er ekstra stor.

Depoter i grunnfjellet

Også avfallsproblemet mener man å ha løst både i Finland og Sverige. De to landene regnes som verdensledende innen sluttdepoter for radioaktivt avfall. I begge land satser man på å oppbevare det radioaktive avfallet i tette kapsler som forsegles og plasseres dypt nede i grunnfjellet.

Olkiluoto construction

20 prosent og 25 år

I dag kommer 16 prosent av strømmen i verden fra de 436 reaktorene som er i drift.

Andelen vil falle litt i årene som kommer fordi mange gamle verk fases ut, men vil stige igjen i takt med at nye atomkraftverk settes i drift. Derfor er det sannsynlig at minst 20 prosent av vårt elforbruk blir dekket av atomkraft om 25 år.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: