Fireman

Elektrisk stav temmer flammene

Som rene Moses kan fremtidens brannmann dele flammene i en brann. Amerikanske forskere utvikler en elektrisk stav som kan manipulere flammene.

29. juli 2013

En flamme er et plasma som består av positive ioner og negative elektroner. Det har amerikanske forskere utnyttet i en helt ny metode for brannbekjempelse.

Sotpartiklene i flammene består i hovedsak av karbon som blir elektrisk ladet når det blir truffet av elektrisk strøm. Forsøkene viser at brannmannen kan manipulere flammene med staven. Det skyldes at det elektriske feltet i staven gjør flemmens plasma ustabilt, slik at den bl.a. kan tvinges til side og i beste fall slukkes helt. Det kan skje ved å dra flammene bort fra materialet som gir den næring.

Se den elektriske staven slukke ilden:

Virker bare i lukkede rom De første forsøkene ble utført av DARPA, det amerikanske forsvarets avanserte forskningsenhet. Resultatene ble senere bekreftet i forsøk ved Harvard University i USA.

Metoden kan eksempelvis brukes ved branner i lukkede rom der brannmannen kan bane seg vei til innestengte personer ved å tvinge flammene bort. Ved skogbranner og andre storbranner er effekten for beskjeden.

Læs artiklen om Ildens overmænd i Illustreret Videnskab 13/2013. Abonnenter på Illustreret Videnskab kan downloade artiklen i PDF ved at bruge knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: