Skelet får lamme til at gå igen

Ekstra skjelett får lamme til å gå

Et nytt eksoskjelett støtter både hofter, bein og rygg. Personer som har vært helt avhengige av rullestol, kan nå gå oppreist igjen.

28. juli 2016

I syv år har amerikaneren Steven Sanchez vært bundet til rullestolen sin fordi han mistet førligheten i underkroppen på grunn av en ulykke på en terrengsykkel.

Men nå er Sanchez på beina igjen takket være et mekanisk eksoskjelett med navnet «The Phoenix».

Et eksoskjelett er et robotskjelett som er så lett at en person kan spenne det fast på kroppen. Dermed får kroppen støtte, samtidig med at små elmotorer gir ekstra krefter til å utføre forskjellige former for bevegelser.

Blir ikke ruinert

Phoenix tilhører den nyeste og hittil mest avanserte generasjonen av eksoskjeletter. Det er utviklet av SuitX, som springer ut av Robotics & Human Engineering Laboratory ved University of California, Berkeley.

Eksoskjelettet utmerker seg blant annet ved å være både relativt billig og svært lett.

Knivskarp funksjonalitet

Robotbeina koster omkring 330.000 kroner – det er faktisk halv pris av de litt eldre modellene på markedet. Dessuten veier det bare om lag halvparten av det vanlige robotbein gjør.

Funksjonaliteten er dessuten merkbart forbedret, ettersom det er lett å ta av og på seg den nye typen eksoskjelett. Systemet består av flere moduler, og det kan skreddersys til den enkelte brukeren.

I Sanchez' tilfelle består skjelettet av to robotbein som kan styres via en fjernkontroll i krykkene som hører til eksoskjelettet.

Med den kan Sanchez også sette modulene på standby når han står stille.

Lam mann får ny kropp

Og eksoskjelettet er bare ett av flere nye tiltak for funksjonshemmede.

I løpet av en 36 timer lang operasjon skal 100 leger og sykepleiere flytte hodet fra en lam mann over på en velfungerende kropp i håp om helbrede lammelsen.

Denne operasjonen vil finne sted i 2017, og alt gjøres nå klart.

Du kan lese mer i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: