CERN Large Hadron Collider

Dette må du holde øye med i vitenskapens verden i 2015

Illustrert Vitenskap gjør klar til et nytt vitenskapsår og gir deg vår spådom om hva som vil prege vitenskapen gjennom året.

6. januar 2015 av Malene Breusch Hansen

De anerkjente vitenskapelige tidsskriftene Nature og Science har kikket i krystallkulen for å finne vitenskapens viktigste fokuspunkter i 2015. Illustrert Vitenskap har også sjekket, og gir her fem spådommer om utviklinger som kan komme til å sette den vitenskapelige dagsorden i 2015.

FYSIKK: Akselerator skal avsløre flere partikler

I mars 2015 fyrer forskerne igjen opp under partikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider) i CERN ved Geneve i Sveits.

Akseleratoren har tidligere funnet bevis for eksistensen av den ettertraktede Higgspartikkelen, som blir ansett for å være en av de vesentligste manglende brikkene i standardmodellen som er fysikernes teori om universets elementærpartikler.

CERN-akseleratoren er 27 km lang og er gravd 100 m ned i bakken.

Etter to års ventetid og arbeid med å oppgradere partikkelakseleratoren er den nå på ny klar til å få partikler til å kollidere med enorm kraft i forsøket på å lokke frem nye partikler. LHC skal kollidere partiklene med en kraft på 13 billioner leketronvolt (eV), som er nesten dobbelt så mye som den nåværende rekorden for akseleratoren.

Fysikerne håper å finne tegn på at de såkalte supersymmetriske partiklene finnes – en slags tyngre tvillingpartikler til elementærpartiklene.

TEKNIKK: Droner overtar forskeres arbeid

Droner har allerede overtatt mange funksjoner i samfunnet, og med de raske fremskrittene i teknologien i 2015 kommer turen også til vitenskapens verden.

De førerløse fartøyene kan bl.a. hjelpe forskerne med å samle inn prøver til analyse fra steder som er vanskelige for dem selv å komme til – f.eks. ved polene eller på havets bunn.

MEDISIN: Vaksine stopper ebola

Forskere forventer å vinne kampen mot ebolaepidemien som har herjet i Vest-Afrika i 2014 og kostet flere tusen menneskeliv.

Det sterkeste våpenet mot sykdommen er en ny vaksine som kan stoppe ebolaviruset i å spre seg ytterligere. Kliniske forsøk med flere forskjellige varianter av en mulig vaksine skal etter planen begynne i starten av 2015. Resultatene vil ligge klare rundt juni, da en eller flere vaksiner forhåpentlig er klar til produksjon.

Ca. 8000 mennesker døde av ebola i 2014. I år skal vaksinen utvikles.

Forsøk med medisin som kan behandle sykdommen hos infiserte er allerede i gang, bl.a. en behandling som bruker antistoffer i blod fra folk som har overlevd ebola.

ROMMET: Året da dvergplanetene inntas

I Mars 2015 vil NASAs Dawn-sonde lande på dvergplaneten Ceres.

Ceres er den minste av solsystemets fem dvergplaneter, men det største objektet i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

Dvergplaneten skal angivelig ha vann eller is under skorpen.

Pluto er den andre dvergplaneten som får besøk i 2015. I juli vil NASAs New Horizons nå frem til dvergplaneten etter en reise på fem milliarder kilometer.

Møtet mellom Pluto og New Horizons blir det første nære glimtet av den steinete overflaten, dvergplanetens måner og atmosfærens innhold.

New Horizons skal observere og samle inn materiale om Pluto i juli 2015.

PALEONTOLOGI: 400 000 år gammelt DNA kartlegges

I 2015 vil forskere forsøke å kartlegge hele genomet fra et 400 000 år gammelt fortidsmenneske.

Skjelettet er gravd ut i Sima de Los Huesos-gruvbesystemet nord i Spania – et sted som også er kjent som "knokkelgraven", der over tusen fortidsmennesker lå skjult.

Hvis det lykkes å analysere alle fortidsmenneskets gener, kan det kaste nytt lys over den evolusjonære relasjonen mellom forskjellige menneskegrupper.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: