virtual reality exo

Virtual reality hjelper lamme med å gå for første gang på årevis

Ved å gå rundt i et virtual reality-univers har åtte personer med lammelser fått tilbake kontrollen over kroppen. Endringene er så store at diagnosen har endret seg.

16. august 2016 av Karine Kirkebæk

Fem av forsøkspersonene har vært bundet til en rullestol i minst fem år på grunn av en ryggmargsskade. To har vært lamme i mer enn et tiår.

Men etter å ha trent med virtual reality-brillene i et år har alle de åtten forsøkspersonene opplevd følelser i beina, og fire av dem har også fått tilbake muskelkontroll. Forskjellen er så stor at diagnosen er endret fra fullstendig lammelse til delvis lammelse.

LES MER OM VIRTUAL REALITY HER

Får tilbake kontrollen

Det er et forskerteam fra Duke University i USA som står bak forsøkene. De har brukt et virtual reality-system som forbinder hjernen med beina. Det skriver New Scientist.

I to timer i uka har forsøkspersoner iført virtual reality-briller kontrollert bevegelsene til en avatar i et kunstig univers.

Bilder fra virtual reality-treningen. Foto: AASDAP

Når de ble bedt om å forestille seg at de gikk rundt i den kunstige verdenen, gjenskapte de forståelsen av å bevege beina.

10 år uten bevegelse

Senere i treningsprogrammet fikk forsøkspersonene på seg eksoskjeletter som kunne teste kontroll, holdning, balanse og evne til å bruke armer og bein.

Etter 13 måneders trening var en kvinne, etter å ha vært lam i mer enn ti år, i stand til å bevege beina av egen kraft, selv om hun ikke kunne bære sin egen vekt.

Forskerne vil nå prøve metoden på pasienter som er skadet for kort tid siden, for å se om det kan gi enda bedre resultater.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: