Computer

Ti etapper til moderne datamaskiner

I dag kan datamaskiner beregne nesten hva som helst. Se tidslinjen over hva som var før. F.eks. kulerammen, regnestaven og hullkortet.

19. januar 2011 av Lars Thomas

Ordet computer ble brukt for første gang i 1613, og den gangen var det en betegnelse for en person som utførte beregninger. Først fra slutten av det 19. århundret begynte uttrykket så smått å omfatte maskiner som ble brukt til å utføre beregningene.

Maskiner, som er blitt mer og mer avanserte, og som i dag ikke bare kan programmeres, men også lagre enorme datamengder. Les her om ti etapper på veien mot moderne datamaskiner:

2700 f.Kr.

I det sumeriske riket ble det brukt kulerammer til enkle matematiske utregninger, handelsberegninger og lignende.

80 f.Kr.

En smart mann med sans for både matematikk og mekanikk i oldtidens Hellas konstruerte et apparat til å beregne himmellegemers posisjon med, noe som gjorde det enklere å navigere et skip. Bare ett eksemplar av dette apparatet, den såkalte Antikythera-mekanismen, har overlevd.

1623

Wilhelm Scheibel oppfant en enkel regnemaskin som kan legge sammen og trekke fra, og som ringte med en klokke når tallene ble for store til at maskinen kunne håndtere dem. Dessverre fikk han aldri satt den i produksjon fordi prototypen ble ødelagt ved en brann.

1642

Blaise Pascal konstruerte en avansert regnemaskin, først og fremst for å hjelpe faren som var skatteoppkrever i en fransk provins, slik at han ikke skulle bruke så mye tid på skatteberegninger.

17. århundre

I løpet av dette århundret ble regnstaven utviklet, et kalkuleringsredskap som ble brukt av blant andre ingeniører og teknikere til langt opp på 1900-tallet.

1801

Joseph Marie Jacquard konstruerte en vev som ikke bare var automatisk, men som også kunne programmeres ved hjelp av primitive hullkort.

1837

Charles Babbage konstruerte en komplisert mekanisk regnemaskin som også kunne programmeres. Den fikk imidlertid aldri den store utbredelsen, dels fordi den var både diger og komplisert, og dermed kostbar, og dels fordi Babbage ikke kunne la være med hele tiden å endre på den.

1880-årene

Etter flere forsøk kom Herman Hollerith frem til at det beste mediet til lagring av data til bruk for regnemaskiner og lignende var hullkort. Hullkortene ble brukt stort sett uforandret til langt opp på 1900-tallet.

1937

George Stibitz konstruerte den første moderne digitale datamaskinen, såkalte model K. K står for kjøkkenbord (kitchen table) fordi det var der han satte den sammen.

1943

Den britiske "Colossus computer", en av verdens første store datamaskiner, ble brukt til å knekke de tyske krigskodene under annen verdenskrig.

Kilder: en.wikipedia.org: Computer www.computerhistory.org

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: