nb_u45 hp Sprout

Ny PC setter Apple i skyggen

For første gang siden datamaskinens fødsel i 1960-årene lanseres et seriøst alternativ til mus og tastatur. Bak nyheten står verken Apple eller Google, men veteranen Hewlett-Packard.

6. november 2014 av Carsten Nymann

En PC der mus og tastatur er droppet til fordel for projektor og kamera. Der du navigerer ved å gestikulere i luften som Tom Cruise i science fiction-filmen Minority Report.

Hadde Apple presentert et slikt produkt, ville sosiale medier ha rent over med kommentarer.

I stedet er det produsenten Hewlett-Packard (HP) som i all stillhet har lansert en datamaskin som for første gang radikalt endrer måten vi håndterer filer på.

Sprout (engelsk for spire) heter det nye vidunderet, som mandag legges ut til salg i USA til rundt 11 000 kroner.

PC styres med tegnspråk

Interaksjonen med Sprout skjer i spenningsfeltet mellom en 23 tommer stor HD-skjerm og en 20 tommer berøringsfølsom matte som plasseres foran skjermen.

Over matten henger et instrument som er en kombinasjon av en 3D-projektor og et kamera som registrerer alt hendene foretar seg, og kan skanne objekter.

Du kan bla i bilder, ta frem et tastatur og skrive – eller gjøre matten til et piano der du kan komponere din egen musikk.

Fra PC direkte i 3D-skriveren

For de fleste vil nok datamaskinens innebygde 3D-kamera være den største attraksjonen.

Legg en gjenstand på matten, og datamaskinen tar et 3D-bilde som du deretter kan sende videre til 3D-skriveren – eller bare manipulere fritt ved hjelp av hendene.

Kameraet kan også skanne vanlige dokumenter og lagre dem som tekstfiler, og det kan ta bilder og fjerne bakgrunnen helt uten bruk av Photoshop.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: