kvindelig kodning

Kvinners evner vurderes som dårligere enn menns

En ny studie viser at selv om kvinners kompetanse er bedre enn menns, aksepteres de bare hvis de holder kjønnet hemmelig.

17. februar 2016 av Karine Kirkebæk

En ny studie – som forfatterne selv kaller den største studien i kjønnsforskjeller til nå – har undersøkt forskjellen på hvordan evner hos kvinner og menn blir oppfattet og bedømt.

Forskerne har undersøkt forskjellen ved å se nærmere på en stor gruppe programmerere av begge kjønn. Konklusjonen er at kvinners programmering blir vurdert til å være av høyere kvalitet enn mennenes – så lenge identiteten er ukjent.

For så snart kvinnenes kjønn er kjent, forsvinner anerkjennelsen av innsatsen, og vurderingen av kvinnenes evner synker til under det nivået som ellers er akseptabelt for menn.

Kvinners råd analyseres

Det er forskere ved California Polytechnic State University og North Carolina State University som står bak undersøkelsen.

De har analysert brukerforslag fra tjenesten GitHub, som er en nettbasert lagertjeneste for åpen programmering, der ca. 10 millioner brukere tester hverandres programmering og kommer med forslag til forbedringer.

Anonyme kvinner blir akseptert

Forskerne fant at hvis en bruker mottar et forslag til forbedring fra en kvinne når kjønnet ikke er identifiserbart, er brukeren villig til å godta forslaget i 71,8 % av tilfellene og endre i programmeringen.

Men hvis den kvinnelige forslagsstillerens kjønn derimot er offentliggjort – f.eks. på kvinnens profil – blir forslaget bare fulgt opp i 62,5 % av tilfellene.

Undersøkelsen er ennå ikke fagfellebedømt og offentliggjort i et tidsskrift, men den er tilgjengelig på nett.

Seiglivede myter om kjønnene

Kjønnskampen raser også utenfor programvareutviklingen, og påstander som at menn er flinkest til å finne veien, og kvinner handler mest, kan være daglige diskusjonstemaer. Men stemmer de?

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: