Chip

Er databrikker lagd av sand?

Jeg har hørt at databrikker blir lagd av sand. Er det virkelig sant?

Databrikker er faktisk lagd av sand, men den i sandkassen i din datters barnehage er nok ubrukelig. Betegnelsen sand angir vitenskapelig sett bare en viss kornstørrelse. Definisjonen på sand er at materialet har en kornstørrelse mellom 0,063 og 2 millimeter.

Databrikker er fremstilt av silisium som er en såkalt halvleder. For å få et maksimalt bra produkt bruker produsentene sand med et så høyt innhold av silisium som mulig.

Da er mineralet kvarts ideelt fordi det bare består av silisium og oksygen med den kjemiske formelen SiO2. Kvarts er et svært vanlig mineral som opptrer i mange ulike bergarter. Da det samtidig er det mest motstandsdyktige av de vanligste mineralene som er oppstått av bergarter, har sand ofte et høyt innhold av kvarts, fordi sand egentlig er nedbrutt fjell.

Mungo National Park

Kvarts i ren form er et fargeløst mineral, og det er årsaken til at sandstrender i ikke-tropiske områder ofte er hvite. Sanden der består for det meste av kalk. Vanlig sand fra en sandstrand er imidlertid også uegnet til produksjon av databrikker, for det kreves sand med et høyt innhold av kvarts.

Sand som har et tilstrekkelig høyt innhold av kvarts til at den kan brukes til produksjon av databrikker, stammer i utgangspunktet fra en bergart med navnet kvartsitt. Denne bergarten er dannet av sand som i tidens løp ble presset sammen under høyt trykk og varmet opp dypt nede i jorden, slik at stort sett alle de øvrige bestanddelene forsvant fra bergarten. Kvartsitt består av 99 prosent ren kvarts.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: