nb_u23 Apple

Datamaskin til over én mill. kr. kastet i søpla

En kvinne ryddet opp i garasjen og leverte tingene etter sin avdøde mann på en gjenbruksstasjon. Blant skrotet skjulte det seg imidlertid en av Apples første datamaskiner.

3. juni 2015 av Malene Breusch Hansen

“Bare i Silicon Valley”. Slik begynner TV-verten på NBCs lokale TV-stasjon NBC Bay Area fortellingen om en svært verdifull eske med skrot.

Esken ble levert av en kvinne på gjenbruksstasjonen Clean Bay Area sør i San Fransisco, hvor det ligger mange store teknologiselskap.

Kvinnen hadde ryddet ut av garasjen etter at mannen hennes døde, og samlet sammen masse av hans verdiløse og gamle, brukte datadeler – eller det trodde hun iallfall.

For i en av eskene skjulte det seg en skatt: en Apple I-datamaskin, som er første datamaskinen som Steve Jobs og Steve Wozniak utviklet i 1976, og som var et gjennombrudd for personlige datamaskiner.

Overraskende funn

Det finnes bare et par hundre Apple I-datamaskiner i hele verden, og derfor hadde de ansatte på Clean Bay Area ikke regnet med at det var en slik en de ville finne da de et par uker senere så gjennom eskene.

“Vi trodde virkelig ikke våre egne øyne. Vi trodde det var en kopi. Men den var ekte,” sier underdirektør for Clean Bay Area, Victor Gichun, til NBC Bay Area.

Nå leter gjenbruksstasjonen etter kvinnen. Det er selskapets policy å gi den opprinnelig eieren tilbake halvparten av pengene de tjener på å selge brukt elektronikk – i dette tilfellet dreier det seg om 200 000 dollar tilsvarende 1,56 mill. norske kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: