chatbot topbillede 1

Nå chatter datamaskiner akkurat som mennesker

Mange firmaer har begynt å bruke datamaskiner til å besvare kundespørsmål på nettet. De såkalte chatbotene blir stadig bedre til å etterligne mennesker. Møt Mitsuku, en av de mest menneskelignende – og chat med en chatbot.

4. september 2015 av Jesper Bindslev

Chatboten Mitsuku vant i 2013 konkurransen Loebner Prize, som går ut på å få mennesker til å tro at et dataprogram er menneskelig.

Mitsuku, som er utviklet av en privat programmerer, gir seg ut for å være en 18 år gammel kvinne fra Leeds. Hun svarer på spørsmål og utvikler seg gjennom kontakten med mennesker.

CHATBOT-TID: Klikk og møt Mitsuku ?

Chatbot-utviklere er inspirert av Allan Turing

Loebner Prize-konkurransen holdes hvert år og er inspirert av den såkalte Turing-testen, som ble beskrevet av den britiske matematikeren Alan Turing i 1950.

Lenge før dataalderen forestilte Turing seg å la et menneske og en datamaskin chatte med hverandre. Hvis en utenforstående etter å ha fulgt samtalen ikke var i stand til å avgjøre hvem som var hvem, måtte datamaskinen anses som intelligent.

Loebner Prize utlover 100 000 dollar til utvikleren av det første dataprogrammet som består Turing-testen. Konkurransen har vært holdt hvert år siden 1991, men ingen chatbot har ennå vært i nærheten av å bestå testen. I stedet er Mitsuku og de andre års vinnere blitt hedret med en bronsemedalje.

Fra chatbot til videospill: Kunstig intelligens er på fremmarsj

Chatbots blir bedre desto mer de kommuniserer med mennesker. Det Google-eide selskapet Deepmind har nå utviklet et dataprogram som selv finner på kreative løsninger når det møter nye utfordringer – akkurat som mennesker. Les hele historien her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: