Datacenter

Apple investerer milliarder i europeisk data

Teknologigiganten Apple investerer 12,9 milliarder kroner i to nye gigantiske datasentre i henholdsvis Danmark og Irland. Utvidelsen kan indirekte gagne vitenskapen.

23. februar 2015 av Carsten Nymann

Meldinger, ruteveiledninger og den siste nye låten med Lady Gaga vil ikke lenger måtte fly tværs over Atlanteren når vi slår på iPhonen.

Teknologiselskapet Apple investerer nå samlet 12,9 milliarder kroner i å utvide den europeiske datakapasiteten med to rekordstore datasentre i henholdsvis Danmark og Irland.

Apple-sentre drives av vindenergi

Sentrene vil ifølge Apple bli drevet av fornybar energi, i likhet med at overskuddsenergi fra sentrene skal samles opp og utnyttes i fjernvarmenettet.

De to nye datasentrene skal håndtere opplysninger fra Apples butikk App Store, meldingstjenesten iMessage og ikke minst den digitale assistenten Siri.

Apple-investering kan gagne forskere

Selv om Apple-tjenestene først og fremst benyttes av vanlige forbrukere, er en generell økning av datakapasiteten i stor grad også i vitenskapens interesse.

Den digitale tidsalderen legger nemlig maksimalt press på datasentrene som lagrer all vårt innhold, og hver gang vi må rydde opp, risikerer forskerne å miste verdifull informasjon:

Apple er ikke alene om å utvide

Forskerne lar seg inspirere av Apple og utvider kapasiteten for blant annet å redde verdifulle opptak fra de første ekspedisjonene til Månen. Les mer i artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: