nb_u02 MacbookAir

Apple dropper USB-porten i ny lettvekter

Neste generasjon av Apples lette bærbare datamaskin, MacBook Air, ofrer både USB-port og ladeport i bestrebelsene på igjen å bli verdens tynneste laptop.

8. januar 2015 av Carsten Nymann

Verdens største messe for forbrukerelektronikk, CES, ble skutt i gang denne uken, og nyhetene forteller blant annet om en ny, ultratynn bærbar datamaskin – en ultrabook – fra Samsung.

Med Ativ Book 9 prøver Samsung å underby Apples ikoniske Air – som sist ble redesignet i 2010 – med 32 prosent i tykkelse og 12–29 prosent på vektskålen.

Dermed ser det ut at Apple ble overgått, og på CES kom det ikke noe motsvar til trusselen fra erkefienden.

Apple på vei med stealth-datamaskin

Men skal man tro innsidekilder fra Apple lader firmaet opp til en revolusjon.

Neste generasjon Air blir trolig presentert i 2015, og den blir ifølge nettstedet 9to5mac så tynn at den internt i Apple går under navnet MacBook Stealth.

I bestrebelsene på å skjære vekk vekt og omfang planlegger Apple å fjerne både USB-port, SD-kort og den velkjente magnetiske laderen.

Apple satser på ny super-USB

MacBook Air skal angivelig nøye seg med to innganger: En hovedtelefonport og en såkalt USB Type-C-port, som både er raskere enn USB 3,0 og kan brukes til å lade datamaskinen med.

Kommentatorer spekulerer i at Apple trolig blir nødt til å tilby en type forgrenings-hub som tilleggskjøp, der brukerne kan koble utstyret sitt hvis de f.eks. må lade og skrive ut samtidig.

En port til alle apparater

USB (Universal serial bus) er en teknologi som kan overføre data mellom vidt forskjellig datautstyr.

Den ble utviklet i 1994–1996 for å unngå at datamaskinfabrikantene skulle utstyre datamaskinene sine med mange unike porter til tastatur, skrivere, skjermer osv.

Den første utgaven av USB-teknologien kunne overføre 1,5 megabiter data i sekundet, mens den raskeste nåværende standarden er USB 3.0 som overfører opp til 4,86 gigabiter i sekundet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: