NB_u42 bikini

Bikini renser havet for olje

Et moteriktig badetøy gjør det mulig å samle opp olje og andre giftige stoffer fra havene.

14. oktober 2015 av Karine Kirkebæk

Ofte har bikinier bare to funksjoner. De dekker det som skal dekkes, og de ser pene ut mens de gjør det. Men en ny bikini har en helt ny funksjon: Den absorberer olje fra havet.

Bikinien kommer fra selskapet Reshape, som har utviklet 3D-printet teknologi som kan suge til seg olje og andre skadelige stoffer.

Materialet suger og er bærekraftig

Materialet som badetøyet er laget av, kan gjenbrukes og er økonomisk bærekraftig. "Sponge" er som annet badetøy vannavstøtende samtidig som det absorberer og lagrer olje. Reshape kaller det "Sponge" (svamp) på grunn av dets store sugeevne.

Videoen viser hvordan bikinimaterialet absorberer olje i vann.

Oppfunnet av ingeniørektepar

Et ektepar som begge er professorer i ingeniørvitenskap, står bak den miljøvennlige oppfinnelsen. Materialet er ekstremt porøst og lages av oppvarmet sukrose – også kjent som kjøkkensukker.

Materialets nanostruktur gjør at det enkelt kan absorbere giftige stoffer, som f.eks. olje.

Må varmes opp til 1000 grader

Materialet lagrer også stoffene, som frigis bare når bikinien blir varmet opp til mer enn 1000 grader celcius. Oljen blir oppbevart i materialets innerste porer, derfor kommer den ikke i kontakt med personens hud og utgjør dermed ingen fare.

Til å begynne med var materialet bare tenkt til å hjelpe mot store oljeutslipp, men designbyrået Eray Carbajo har nå også gitt privatpersoner muligheten til å hjelpe i en noe mindre skala.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: