3d ear radio

3D-utskrift: Kunstig øre inneholder radioantenne

Forskere har skapt et øre med innebygd antenne, som hører radio uten høyttaler. Øret er et eksempel på et kyborgorgan der menneske og maskin smelter sammen.

20. november 2013

I fremtiden trenger ikke radioen å stå på en hylle eller ligge i lommen, for ved hjelp av en helt vanlig 3D-skriver til noen få tusen kroner har forskeren Michael McAlpine ved Princeton University i USA lagd et øre med innebygd radioantenne.

Øret ble skrevet ut ved hjelp av tre blekkpatroner med henholdsvis bruskceller som bygde opp ørets levende vev, sølvnanopartikler som utgjorde selve antennen, og silikon som ble brukt til å støtte de elektroniske kretsene.

Øret hørte Beethoven

Forskeren lagde to ører – der det ene var et speilbildet av det andre – og antennene ble via en uhyre enkel radiomottager koblet til hver sin høyttaler samt et oscilloskop som analyserte radiosignalene som ørene fanget opp. Da ørene deretter ble utsatt for radiobølger av Beethovens "Til Elise", resulterte det i musikk i god stereokvalitet, noe som både fremgikk direkte av høyttalerne samt av det fintfølende oscilloskopet.

Kan høre radio hvor som helst

I virkeligheten er høyttalerne ikke nødvendige. Ørene kan like godt forbindes direkte til hørenerven i det indre øret ved hjelp av samme teknikk som for et såkalt cochleaimplantat.

I så fall vil personen med 3D-øret kunne høre radio hvor som helst og når som helst uten å bekymre seg om hvorvidt man forstyrrer omgivelsene, for det er ingen andre som kan høre samtidig.

Hør og se øreantenne lytte til Mozart:

Les mer om organer skrevet ut i 3D

Les artikkelen i Illustrert Vitenskap 18/2013. Som abonnent kan du hente den ved knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: