nb_u36 grafik 3D-print

3D-utskrift kommer ut av stillstanden

Nye teknologier tilskrives ofte urealistiske forventninger og går i glemmeboken når de ikke innfrir raskt. Analysefirmaet Gartner har regnet seg frem til at 3D-skrivere er en av noen få som er i ferd med å bryte gjennom sløret av overdrivelser.

4. september 2014 av Carsten Nymann

Intelligente roboter, kvantedatamaskiner, selvgående biler, nanokirurger. Listen over nye, lovende teknologier som kan gjøre hverdagen lettere, eller til og med redde liv, er lang.

Dessverre arbeider ingeniørene ofte langsommere enn fantasien, og de realistiske forventningene fortapes i en såkalt ”hype”, som omgir nye oppfinnelser.

Graf viser ”hype”-syklus

Analysebyrået Gartner har nå forsøkt å sette fenomenet opp i en grafisk fremstilling – en”hype cycle”.

Kurven viser hvor langt de forskjellige teknologiene er på veien mellom idé, oppskrudde forventninger, skuffelse, opplysning og realisert produksjon.

Mens noen av teknologiene over som ligger høyt på forventningskurven, er 5–10 år eller lenger fra å bli en suksess, er utsiktene lysere for f.eks. 3D-utskrifter og stemmegjenkjennelse.

Stemmegjenkjennelse er klar

Mens Gartner anslår at 3D-skrivere til private er i en periode med ikke-innfridde forventninger, har industrien for alvor tatt teknologien til seg.

Spydspissen på kurven er imidlertid stemmegjenkjennelse, der du kan aktivere diverse apparater ved bare å snakke til dem.

Programvaren er kjent fra f.eks. smarttelefoner og biler, og etter en lengre oppvarmingsperiode mener Gartner at teknologien nå er klar til å ta det store skrittet inn i vår egen hverdag.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: