3D-skriver skal hjelpe astronauter

3D-skriver er astronautens verktøykasse

Besetningen på ISS skriver selv ut verktøy og reservedeler. Med en 3D-skriver slipper astronautene å vente halve og hele år på forsyningsfartøy.

14. april 2015

3D-skriver i bruk på ISS

Om bord på den internasjonale romstasjonen ISS tyter det alskens store og små plastgjenstander ut av en splitter ny 3D-skriver. Maskinen ble utviklet av selskapet Made In Space i California til å skulle virke i vektløs tilstand, og ble installert på ISS i november 2014.

Etter tester der skriveren produserte små reservedeler til seg selv, er maskinen nå i regulær drift og har produsert en litt over 10 cm lang toppnøkkel med sidegrep, som består av 104 lag plast.

3D-skriver sparer tid og ressurser

Hittil har astronautene om bord i ISS vært avhengige av forsyningsfartøyer for å få transportert opp verktøy og reservedeler til romstasjonen. Men med 3D-skriveren ser det ut til at ISS-mannskapet kan lage gjenstandene selv i tiden fremover. Derfor trenger man heller ikke lenger å vente i måneder eller år på de nødvendige leveransene fra Jorden.

Den 3D-utskrevne toppnøkkelen skal nå testes grundig på Jorden. Holder den det den ser ut til å gjøre, blir det gitt klarsignal om at folkene på ISS selv kan produsere verktøy de har akutt behov for.

Industrien i forandring med 3D-skriveren

3D-skrivere kan i prinsippet fremstille det meste, og det betyr en revolusjon innenfor industrien, der tradisjonell og ufleksibel produksjon på samlebånd blir overflødig. Les mer i artikkelen:

3D-SKRIVER I ROMMET

En ingeniør på bakken tegner et spesielt verktøy ved hjelp av det som heter Computer Aided Design (CAD).

CAD-tegningene sendes ISS som vedlegg til en e-post, deretter kan 3D-skriveren skape verktøyet av flere hundre lag plast.

Klikk for stort bilde av 3D-skriveren.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: