leon Valentin

1000 år: Fra fritt fall til vertikal oppstigning

12. januar 2011 av Otto Lerche

Her er en tidslinje over menneskets forsøk med vinger:

11. århundre

I det 11. århundret bygde munken Eilmer of Malmesbury, i dag kjent som Eilmer the Flying Monk, et sett vinger og hoppet ut fra et tårn i klosteret Malmesbury Abbey i England. Det kostet ham førligheten.

1912

Franz Reichelt, bedre kjent som The Flying Tailor, kastet seg ut fra Eiffeltårnet i Paris iført en hjemmelagd wingsuit. For å understreke troen på sitt prosjekt unnlot han å bruke sikkerhetsfallskjerm. Og døde.

1950

I 1950-årene strevde den franske våghalsen og eks-fallskjermsoldaten Léon Valentin med å utvikle en wingsuit som virket. Midt i tiåret fikk han den til å fungere, men alt i 1956 døde han under et luftakrobatikkshow i Liverpool fordi en vinge brakk av.

1960-årene

Hæren i USA gjorde forsøk med rakettbeltet Bell Rocket Belt. Ifølge hærsjefen ville beltet skape nye muligheter for alle bakkestyrker. I dag er Bell Rocket Belt permanent utstilt i National Air and Space Museum i Washington D.C., USA.

1984

Da OL i Los Angeles ble åpnet, landet stuntmannen Kinnie Gibson midt på OL-stadion med et ryggmotorfartøy som en del av åpningsseremonien. Men ryggmotorfartøyet var ikke stort bedre enn i 1960.

2008

Martin Jetpacks 113 kilo tunge ryggmotorfartøy ble presentert under et show i USA og ble sagt å være ”det første praktiske fartøyet i sitt slag”. Men det fløy bare én meter over bakken.

2008

Jetmannen kalles den nå verdensberømte sveitseren Yves Rossy som ble den første noensinne til å fly tvers over Den engelske kanal ved hjelp av jetdrevne vinger. Turen tok ham ikke engang ti minutter.

2009

NASA offentliggjorde en skisse av et enmannsfly. Puffin har to rotorer og letter vertikalt, men er ikke noen ryggsekkonstruksjon. Det er et forslag til et personlig fly til bybruk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: