frontpage 9/12 no

Velkommen til nr. 9/2012

Les om marsbilen Curiositys lange reise og om energiholdig morsmelk som er blitt en industri.

7. juni 2012 av Ane Thurid Brudi

Nå må folkene i NASAs kontrollsenter krysse fingrene igjen. For etter planen skal marsbilen Curiosity lande på planetens røde overflate 6. august etter over seks måneder underveis. Curiosity betyr som kjent nysgjerrighet, og hvis landingen forløper som planlagt, kan forskerne få stilt en stor del av sin. Den 900 kg tunge robotbilen er tungt lastet med utstyr og instrumenter som gjør den i stand til å samle og analysere en rekke prøver. Den største gevinsten vil selvsagt være hvis Curiosity finner det endelige beviset for at Mars en gang har vært hjemsted for liv.

Artikkelen om Curiosity kan du lese på sidene 20–27, og som noe nytt har vi utstyrt den med en QR-kode som fører deg videre til en imponerende flott NASA-animasjon av hvordan landingen og Curiositys videre ferd skal foregå. Hvis du ikke har en smarttelefon, kan du i stedet finne animasjonen på hjemmesiden vår: illvit.no/Curiosity. God fornøyelse. Ane Thurid Brudi Redaktør

Romerriket i tall

500 000 forbrytere og gladiatorer måtte i tidens løp bøte med livet på sanden i Colosseums arena.

Morsmelk er naturens energidrikk

Morsmelk er så rik på nyttige stoffer at den er blitt en industri. I USA selger spesielt produktive mødre melken sin.

Tropenes grønne diker skal reddes

Mangroveskogene ved tropiske kyster ryddes med rekordfart. Og det kan få katastrofale følger. De vekstrike sumpområdene utgjør nemlig vårt beste vern mot flodbølger.

Elektronisk papir erobrer verden

På 10 år har det leser- og energivennlige elektroniske papiret fått 40 mill. brukere. Men vi venter fortsatt på en fargerik versjon.

Sibirsk gass skal varme Europa

55 milliarder kubikkmeter naturgass vil hvert år strømme gjennom verdens lengste undersjøiske rørledning.

NY VITEN Rødehavet bugner av edelmetall. Nyoppdagede planeter kretser rundt dobbeltsoler. Plante jakter på mark. Karibisk overklasse fikk eksotisk mat.

Les også om: Genmodifisert immunsystem utrydder kreft Håkjerringa er en blind, ensom streifer Arkeologer vil knuse krigens myter Vi er blitt for kloke for hjernen

Kjøp bladet

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er kr 79,90

Du kan også bestille abonnement på kommende blader – du kan for eksempel få 2 nummer og en flott velkomstgave for kr 29,50. Les mer her

Du kan kjøpe Illustrert Vitenskaps app til iPad i Apples App Store. Klikk på ikonet og du sendes videre. En app koster kr 65,- per nummer.

AppStore

Kjøp Illustrert Vitenskap til iPad her

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: