Frontpage 8/2012

Velkommen til nr. 8/2012

Er livet på Jorden et kjemisk lykketreff, eller er det snakk en innvandrer fra fortiden? Lær om Livets opprinnelse, og se hvilke tekniske knep som brukes for å vinne olympiske medaljer i det nyeste nummeret av Illustrert Vitenskap.

8. mai 2012

Sommerens olympiske leker i London er nr. 28 i rekken, siden de første moderne lekene ble avholdt i Aten i 1896. Og i dag er lekene blitt ”moderne” for alvor. På sidene 36–43 kan du lese om hvordan idrettsutøvere i sin jakt på medaljer har alliert seg med ny teknikk som laserstråler og 3D-skanninger – i en slik grad at uttrykket ”å ha god teknikk” får helt nye dimensjoner.

God teknikk er også årsaken til at verdens lengste togtunnel nå er en realitet. I åpningsartikkelen på sidene 20–27 kan du lese om de gigantiske bormaskinene som de siste 16 årene har gnagd seg vei gjennom 57 km av Alpenes fjellmassiv og nå endelig har fått gjennombrudd. Den nye Gotthard-tunnelen mangler ennå en del før den er ferdig, men om få år kan togpassasjerer dundre fra Nord- til Sør-Europa i ekspressfart.

En teknisk bragd!

Ane Thurid Brudi Redaktør

Livets hemmelighet

Kom organismer til Jorden skjult i en meteoritt, eller oppsto livet som følge av et kjemisk lykketreff? Les argumentene – og døm selv.

Rottekrig raser på isolert øy

Brunrotter har herjet på øya Sør-Georgia i 237 år. Nå skal to helikoptre og 300 tonn gift gjøre slutt på plagen.

Snart skal vi svelge kirurgen

Allerede i dag bruker legene ”sondepiller” som kan rapportere fra innsiden av kroppen. Neste skritt blir mikroroboter som kan oppspore f.eks. kreftsvulster og operere selv.

Måtte den beste teknikken vinne

Dataformede løpesko til sprinterne, laserstråler til bueskytterne og elektroniske sadler til rytterne. Alle knep er lov i den olympiske jakten på medaljer.

Les også om: Togpassasjerer får ny alpetunnel Evolusjonen lar også de svake overleve Britisk geni ble tvunget til selvmord Tidlige arabere gikk på storviltjakt Besteforeldre til fordel for oss Bak oppfinnelsen: mobiltelefonen Legeroboter sendes på reise i kroppen

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: