Frontpage 8/2011

Velkommen til nr. 8/2011

Følg med i det neste spennende kapitlet i serien om Mars, les om den mystiske brydehvalen og få vite mer om menneskets bluferdighet.

11. mai 2011

Sex eller sivilisasjon. Det har populært sagt vært det harde valget våre tidlige forfedre har stått overfor. I hvert fall mener evolusjonsforskere at hvis mennesket ikke hadde oppfunnet bluferdigheten og dermed dempet sine dyriske drifter, ville det aldri ha vært tid og overskudd til å utvikle en sivilisasjon slik vi kjenner den i dag.

Selvfølgelig er det andre forutsetninger som skiller oss fra dyrene, og som derfor også har spilt en rolle, men interessant er det at forskerne utpeker bluferdigheten til et helt avgjørende trekk. Og det er uansett verdt å legge merke til at ingen andre arter enn nettopp mennesket dekker til sine kjønnsdeler.

Bluferdigheten har utviklet vår kultur ved å rense luften for seksuelle signaler og ved å støtte opp under hierarkiet i samfunnet – begge deler er viktige forutsetninger for sivilisasjonen. Selv om det ikke var bevisst at våre forfedre valgte bluferdigheten, er det den vi kan takke for vår suksess som art – uansett hvor høy vi måtte synes prisen har vært.

Ane Thurid Brudi Redaktør

Astronauter skal bane veien for en koloni på Mars Planen for en permanent marsbase er lagt, og den blir det første skrittet mot koloniseringen av den røde planeten.

Nærkontakt med havets ukjente jeger I motsetning til andre bardehvaler lever brydehvalen ikke av plankton, men driver jakt på større bytter som sild og makrell. Den kan bli 18 meter lang og veie 22 tonn, og den hører til havets absolutte tungvektere. Likevel vet vi stort sett ingen ting om den.

Statuene velter frem i Egypt Et utall figurer passer på egyptiske farao Amenhotep 3.s gravtempel. Og arkeologene finner stadig nye.

Fysikere finner fraktale mønstre i superledere Oksygenatomene i superledende materialer er plassert i bestemte mønstre, viser ny forskning. Oppdagelsen kan kanskje føre til bedre superledere.

Les også om: Ny bro får verdens lengste frie spenn Genterapi kan bli et vern mot stress Hermann Görings bror var jødenes håp Flere ”utdødde” dyr er blitt sett i live

Kjøp bladet nå

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er kr 84,90

Du kan også bestille abonnement på kommende blader – du kan for eksempel få 2 nummer og en flott velkomstgave for kr 29,50. Les mer her

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: