Frontpage 7/2011 NO

Velkommen til nr. 7/2011

Les om jakten på Nordvestpassasjen, om Jordens 5 største gåter og om kryp som sladrer om fortiden.

13. april 2011 av Ane Thurid Brudi

Jakten på rikdom og berømmelse har drevet mennesker ut på mange risikable ekspedisjoner til ukjente områder på kloden. Og selv om noen betalte den høyeste prisen og aldri kom tilbake, hindret det ikke andre i å følge etter. Historien om Nordvestpassasjen er et av de beste eksemplene på fenomenet. For hver ekspedisjon som forliste eller forsvant, var det ti som var klare til å dra ut og lete etter forgjengerne – og til å strekke seg etter premien: å bli hedret som den første som hadde funnet en farbar rute nord for Amerika.

Kappløpet kulminerte i tiden fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet, da Roald Amundsen endelig kunne triumfere etter å ha gjennomført passasjen med Gjøa. Men før det hadde mange andre skip lidd en ublid eller uviss skjebne i de isfylte farvannene. Det gjaldt for eksempel HMS Investigator, som først nylig er blitt funnet av kanadiske arkeologer. Les om den fortapte ekspedisjonen og om hvordan den dukket opp igjen i den store artikkelen i dette nummeret. Ane Thurid Brudi Redaktør

Drømmen om Mars: Utforskningen

Overkjørt av satellitter og roboter

I 50 år har vi sendt et utall sonder, satellitter og kjøretøyer til Mars, men vi er på langt nær ferdige med utforskningen. Nesten hver eneste ferd gir nye overraskelser.

Fysikerne har lagt en felle for antistoffet

En såkalt atomfelle har holdt 38 antihydrogenatomer fanget i 172 millisekunder. Fysikerne har dermed fått helt nye muligheter til å studere hvordan antistoff oppfører seg.

Kryp forteller om fortidens kulturer

Funn av spyfluepupper gir oss ny viten om gamle kulturer – bl.a. vet vi nå at mocheindianerne lot de døde spises av mark.

Geologene slåss med Jordens 5 største gåter

Hvor enestående er Jorden? Hva befinner seg innerst inne? Hvorfor vandrer landmassene? Når oppsto livet? Og hva gjør klimaet stabilt? Det er de fem store spørsmålene geologien ennå ikke kan gi svar på.

Les også om:

Flygende hunder holder regnskogen frisk Pedalkraft setter nye rekorder Designhud gir kroppen nytt liv

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: