Mag 7 NO

Velkommen til nr. 7/2010

Illustrert Vitenskap nr. 7 kan du blant annet lese om vindmøllenes enorme potensial, om biologer som vil flytte på Jordens liv, og om hva mørkt stoff er.

16. april 2010 av Ane Thurid Brudi

Vindmøller kan skape nok elektrisk strøm til å dekke hele verdens energibehov – fem ganger! Så stort er potensialet i vindkraft.

Beregningen, som amerikanske forskere offentliggjorde i fjor, tar til og med utgangspunkt i hvor langt vi kan komme bare med relativt små vindmøller. Enda større er ressursene når vi ser på mulighetene i store vindmøller på over 100 meter, som i dag blir bygd flere steder i verden – for ikke å snakke om dem som kanskje i fremtiden kan høste energi fra de kraftige vindene høyere opp i atmosfæren.

Vindenergi stormer formelig frem, og det er i dag ingen tvil om at vindmøller blir en av de viktigste rene energikildene som i løpet av dette århundret skal erstatte fossilt brensel.

Svakheten ved vindkraft er at det ikke nødvendigvis blåser akkurat når vi trenger energien. Den store utfordringen blir derfor også å finne metoder til å lagre vindenergien på en effektiv måte. Men også det problemet er vi på god vei til å løse. Les hvordan i artikkelen på side 20. Ane Thurid Brudi Redaktør

Biologer vil flytte på Jordens liv

Klimaendringer tvinger mange dyr og planter til å skifte leveområde, men ofte kan de ikke selv flytte seg raskt nok. Derfor vil biologer nå aktivt gå inn og rokere livet på Jorden.

En gåte – tre teorier:

Hva er mørkt stoff? En firedel av universet består av noe vi ikke vet hva er. Er det vanlig stoff som bare ikke avgir lys? Er det helt ukjente partikler? Eller finnes mørkt stoff overhodet ikke? Forskerne er på langt nær enige.

Ny brikke smelter data inn i krystaller minne basert seg på lagring av elektriske ladninger. Nå har vi fått den første brikken som i stedet smelter data inn i krystaller. Det gir både raskere og sikrere dataminne.

Armbånd avslører autisters følelser

Hjerneskanninger viser at autister har problemer med å uttrykke følelser og sinnsstemninger. Men det kan ny teknologi, bygd inn i et armbånd, hjelpe dem med.

Følg med i serien!

150 års kamp mot Everest 1980 gjorde Reinhold Messner seg klar til å bestige Everest, alene, uten oksygen. Det rene selvmord, mente mange skeptikere. Og de var nær ved å få rett.

Les også om:

Spermhval mot kjempeblekksprut Vikingene måtte plyndre for å gifte seg Allergi kan gi beskyttelse mot kreft

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: