ILL mag 6 v. 3

Velkommen til nr. 6/2010

I dette nummeret kan du blant annet lese om hjernedoping, gigantiske TV-skjermer og nye funn som endrer mayaenes historie.

25. mars 2010

I et bur på Princeton University i USA sitter det en helt spesiell mus. Doogie heter han, og han er rett og slett kvikkere enn alle de andre musene i alle de andre burene.

Forskerne har nemlig utstyrt ham med en spesiell versjon av et gen som gjør at han er bedre til å finne veien når han svømmer i laboratoriets testbasseng. Etter hvert kjenner forskerne til over 30 ulike gener som i muterte varianter forbedrer de mentale evnene hos mus. I likhet med at de kjenner til en rekke stoffer som har samme effekt. Ikke bare på mus, men også på mennesker. Stoffene er utviklet som medisin, men i et stadig større omfang blir de også brukt av friske personer.

Forskerne advarer kraftig mot dette misbruket. Forsøk viser nemlig at når de mentale evnene gis et løft på ett område, reduseres de ofte tilsvarende på et annet. Og det kan gi misbrukerne store og uforutsigbare problemer. Livet byr som kjent på en del andre utfordringer enn å finne veien i et vannbasseng – i hvert fall for oss mennesker.

Ane Thurid Brudi Redaktør

Mayarikets historie omskrives En rekke funn har endret mayaenes historie. Vi vet nå at riket blomstret opp lenge før hittil antatt – og vi vet også hva som fikk det til å bryte sammen.

Alger reddet livet på Jorden Hardføre alger som klarte seg uten sollys, fikk fart på livet igjen etter det gigantiske meteornedslaget for 65 millioner år siden.

TV-skjerm over hele veggen Papirtynne kjempeskjermer som bokstavelig talt går i ett med tapetet. Overbevisende 3D-effekt som eksploderer i stuen. Og holografi som er til å ta og føle på. Velkommen til fremtidens TV!

Følg med i serien! 150 års kamp mot Everest Etter flere mislykkede forsøk sender britene enda en ekspedisjon av gårde i 1953. Nå eller aldri, Everest skal overvinnes. Men det er en newzealender og en nepaleser som når toppen.

Les også om: Varmeterapi slår kreftceller sjakkmatt Blekksprutenes forfader lever fortsatt Superatomer gir en helt ny type kjemi Nå kjenner vi Månens vannressurser

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: