Frontpage 4/2011

Velkommen til nr. 4/2011

Les om arkeologer på jakt i samtidsavfall, og se fascinerende bilder av det sjeldne Sumatraneshornet.

1. mars 2011 av Ane Thurid Brudi

Da steinaldermannen satt ved bålet, sugde margen ut av benpipene fra sitt sist nedlagte bytte og kastet benrestene på søppeldyngen, tenkte han nok ikke videre over at han var i ferd med å deponere en uvurderlig arkeologisk skatt for ettertiden.

Forståelig nok, for selv i dag er det jo heller ikke nettopp det som faller oss inn, når vi går ut med søppelposen.

Ikke desto mindre er det slik det er – og ”ettertiden” behøver ikke være særlig langt unna. En ny gren innen arkeologi går nettopp ut på å undersøke tiden vi nylig har lagt bak oss. Og det er det faktisk mening i. Jo fortere utviklingen går, desto fortere sletter vi også sporene etter oss, og vi må derfor skynde oss hvis vi skal rekke å samle, dokumentere og bevare tidens viktige vitnesbyrd. Såkalte samtidsarkeologer har blant annet gravd ut et nedbrent kollektiv fra 1960-årene, en Ford Transit fra 1990-årene og en festivalplass som bare var få dager gammel. Les om de overraskende funnene i den store artikkelen i dette nummeret.

Ane Thurid Brudi Redaktør

Ny teknikk påviser kreft med laser og lydbølger

Den farligste formen for hudkreft, føflekkreft, kan med en ny, genial teknikk avsløres og kartlegges raskere og mye mer nøyaktig. Teknikken kan redde tusenvis av liv.

Jakten på de siste syngende neshornene

Sumatraneshornet var en gang vidt utbredt i Sørøst-Asia, men omfatter nå bare ca. 200 individer i naturen. Likevel lyktes det fotografen Stephen Belcher å få nærkontakt med de sjeldne dyrene, blant annet ved å etterligne den enestående sangen.

Barndommen blir kortere

Både jenter og gutter kommer tidligere og tidligere i puberteten, men hva er årsaken? Forskerne arbeider med flere teorier.

Enorm detektor skal fange antistoff i rommet

Romstasjonen får nå montert en åtte tonn tung partikkeldetektor som skal forsøke å løse noen av universets største gåter.

Les også om:

Nyoppdaget lag i Jorden ga livet en sjanse Kappløp løfter på sløret for fremtidens bil Ny teori: Hulemenn oppfant skriftspråket Mikroskopisk liv stortrives i giftig syresjø

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: