Frontpage 3/2011

Velkommen til nr. 3/2011

I dette nummeret: Les om drama i oldtidens Egypt, kjønnskamp hos ender og ti smarte metoder til å lagre ren energi.

24. januar 2011 av Ane Thurid Brudi

For over 3300 år siden fant et av verdenshistoriens største dramatiske opptrinn sted. To supermakter lå i krig med hverandre, og da kongen over den ene makten døde, tok enken en drastisk beslutning: I hemmelighet tilbød hun å gifte seg med fiendens kongesønn, slik at hun på den måten ikke bare beholdt makten over sitt eget rike, men også sikret sine etterkommere makten over begge. Det var høyt spill og et landsforræderi uten sidestykke. Men planen mislyktes. Noen fikk kjennskap til den og drepte kongesønnen før han nådde frem til enkedronningen.

De to supermaktene var Egypt og Hettittriket, og vi kjenner til historien fra kilder på begge sider. Men en uløst gåte har plaget egyptologene i flere tiår: Hvem var den egyptiske dronningen? Var det den mektige og navngjetne Nefertiti, eller var det den senere enken etter Tutankhamon? Nye beviser har overbevist noen av forskerne slik at de nå endelig er klare til å felle sin dom. Ane Thurid Brudi Redaktør

Romkappløp var russisk rulett

Da Jurij Gagarin for 50 år siden var det første mennesket i rommet, ble det startskuddet til et kappløp som tvang USA og Sovjet ut i en rekke risikable ferder.

Kjønnskamp har gitt andriken en kjempepenis

Hannen hos argentinsk trommeand har utviklet en grotesk lang penis i kampen for å sikre genene sine. Men hunnen har tatt sine forholdsregler.

10 smarte metoder kan lagre fornybar energi

Svakheten ved fornybar energi er at den ikke alltid er tilgjengelig når vi har bruk for den. Det kan nye metoder til effektiv energilagring endre på.

Gyroskop i øret kan gi pasienter balansen tilbake

Mange mennesker lider av konstant svimmelhet fordi balanseorganet i det indre øret er ødelagt. Det kan et nytt implantat rette på.

Neste verdenskrig blir utkjempet på nettet

Hackerangrep og cyberspionasje kan bli de viktigste våpnene i fremtidens kriger. Opprustningen er allerede i full gang.

Les også om:

Ekspedisjon reiser til Jordens indre Nye funn: De første apene kom fra Asia Nå vet forskerne hvorfor akupunktur virker

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: