Frontpage 2/2011

Velkommen til nr. 2/2011

Hjernen blir et sentralt tema Illustrert Vitenskap i 2011. Følg med fra dette nummeret. Få dessuten vite mer om etruskerne, morderveps og nye grunnstoffer.

3. januar 2011

Det er ikke alltid så lett å orientere seg i en moderne verden. Og kanskje har vi i vår kultur i tillegg gjort det enda vanskeligere for oss selv. Vi har oppfunnet begrepene høyre og venstre, og de virker umiddelbart som gode og praktiske navigeringsredskaper, men det er de overhodet ikke – faktisk er de direkte naturstridige. Hjernen er nemlig ikke innrettet til å orientere seg på en så egosentrisk måte. Den er tvert om bygd til såkalt allosentrisk navigasjon, der den orienterer seg etter objektive peilemerker som for eksempel verdenshjørnene – og det gir i virkeligheten mye mer mening.

Den nye forskningen i vår orienteringsevne er bare ett eksempel på at forskerne nå får vite stadig mer om hvordan menneskehjernen fungerer. I Illustrert Vitenskap har vi valgt å gjøre nettopp utforskningen av hjernen til et sentralt tema i 2011. Du kan derfor glede deg til en hel rekke spennende artikler om menneskehjernen – den første begynner på side 64, som dessuten er en venstreside ...

Ane Thurid Brudi Redaktør

Oldtidens frie kvinner

Vakre, drikkfeldige og lette på tråden. Slik beskrev romerne de etruskiske kvinnene. Men hvordan formet hverdagen seg for dem? Det vil funnet av et godt bevart etruskisk hus kanskje løfte på sløret for.

Slik lager vi nye grunnstoffer

I laboratoriet er fysikerne i stand til å skape supertunge grunnstoffer som ikke finnes i naturen, og som bare eksisterer i brøkdeler av sekunder.

Vaksiner får en hjelpende hånd

Vaksiner virker ikke alltid like raskt og effektivt som vi kunne ønske. Men det kan nye, skreddersydde stoffer – såkalte adjuvanser – hjelpe til med.

Batterier blir til i Andesfjellene

På saltslettene i Sør-Amerika utspiller det seg et veritabelt ”litiumrush”. Der utvinnes nemlig det ettertraktede metallet som vi bruker i batteriene til mobiltelefoner og elbiler.

Morderveps invaderer Europa

Den store asiatiske geithamsen ble innført til Frankrike ved et uhell. Nå er den godt i gang med å utradere honningbiene – og det kan få alvorlige følger for landbruket.

Les også om:

Ny teknikk skal gjøre oss frie som fuglen Nå er Hubble-teleskopets avløser klar Havets monstre var jevnvarme Bønder fra Tyrkia dyrket opp Europa

Kjøp bladet nå

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er kr 84,90

Du kan også bestille abonnement på kommende blader – du kan for eksempel få 2 nummer og en flott velkomstgave for kr 29,50. Les mer her

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: