Frontpage 16/2011

Velkommen til nr. 16/2011

Les om merkelige livsformer i isolasjon, om legenes offensive strategi mot kreft og om skrifter med patent på sannheten.

20. oktober 2011

Hvordan ville livet i et område ha utviklet seg hvis det var helt avskåret fra omgivelsene i millioner av år? Det finner russiske forskere kanskje ut snart. Det gjenstår bare å bore 30 meter for å nå ned til sjøen Lake Vostok, som ligger dypt under iskappen i Antarktis. Hvis det f.eks. er bakterier i sjøen, vil de sikkert skille seg en god del ut fra sine nærmeste slektninger på resten av Jorden, for de har utviklet seg helt for seg selv i sitt spesielle miljø i 14 millioner år.

At isolasjon kan føre til – og bevare – underlige livsformer, er en kjent sak, og også på jordoverflaten er det stadig nye oppdagelser å gjøre. For tiden er området langs Mekong i zoologenes søkelys, etter at det lenge har vært vanskelig å få adgang pga. politisk ustabilitet. Sensasjonene står i kø. Det velter frem med ukjente arter og skjulte bestander av dyr vi trodde var i ferd med å dø ut. Les om boringen til Lake Vostok på side 50 og om utforskningen av Mekong i dette nummeret. Ane Thurid Brudi Redaktør

Kom kreften i forkjøpet

Legene har utviklet en hel rekke nye verktøy som gir oss en mer offensiv strategi i kampen mot kreft.

Tre skrifter med patent på sannheten

Koranen, Bibelen og Toraen har hver sin oppskrift på hvordan mennesket skal leve livet. Les om forskjellene og likhetene.

Genial gele gir planter en god start

Såkalte hydrogeler kan holde på vann og frigi næringsstoffer slik at det blir lettere for planter å slå rot i ørkenområder.

Mekong er et zoologisk skattkammer

Krig og politiske uroligheter gjorde i flere tiår områdene langs Mekong til et lukket land for forskerne – men til et paradis for truede dyr og ukjente arter.

Les også om:

Slik blir vi kvitt feil på mobilen Astronomer vil finne Solens søsken Kvinnelige piloter ble lurt etter krigen Bak oppfinnelsen: Det geniale lysmikroskopet

Kjøp bladet nå

Kjøp bladet i kiosker over hele landet. Prisen er kr 79,90

Du kan også bestille abonnement på kommende blader – du kan for eksempel få 2 nummer og en flott velkomstgave for kr 29,50. Les mer her

Du kan kjøpe Illustrert Vitenskaps app til iPad i Apples App Store. Klikk på ikonet og du sendes videre. En app koster kr 65,- per nummer.

AppStore

Kjøp Illustrert Vitenskap til iPad her

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: