Frontpage 15/2011

Velkommen til nr. 15/2011

Les om gamle mus som blir unge igjen, kroppens tøffe begynnelse og historien om Japans verste mareritt.

20. september 2011

Murphys lov om at alt som på noen måte kan gå galt, også gjør det, serveres normalt med et humoristisk glimt i øyet. Denne våren ble loven for alvor bekreftet i det japanske atomkraftverket Fukushima. Historien om katastrofen viser hvor galt det kan gå når uhellet er ute – eller rettere sagt: Når alle tenkelige og utenkelige uhell er ute samtidig.

Atomkraftverket ble i løpet av noen få dager rammet av et voldsomt jordskjelv, en gigantisk tsunami, total strømsvikt, eksploderende reaktorbygninger og branner i brenseldepoter.

I forhold til utfordringene personalet sto overfor, er det nesten et mirakel at det lyktes å få noenlunde kontroll over begivenhetene. Det kan bare tilskrives en respektinngytende kombinasjon av kaldblodighet og heltemot hos folkene som måtte treffe uhyggelig vanskelige beslutninger og sette eget liv og helse på spill. Situasjonen var helt uoverskuelig.

Det er faktisk først nå vi begynner å få oversikt over det nøyaktige hendelsesforløpet – og det vil gå flere år før vi kan overskue konsekvensene. Les artikkelen ”Fukushima – Japans verste mareritt”

Ane Thurid Brudi Redaktør

Livets største omveltning

Det store spranget fra fostertilstand til å bli et selvstendig individ stiller harde krav til en liten kropp. For de uprøvde organene er det ikke lenger noen kjære mor. Idet navlestrengen blir klippet, arver de alle oppgavene.

Naken fjelløy ble til en darwinistisk oase

Midt i Atlanterhavet lå Ascension Island som en gold fjellknaus helt til Darwins gode venn botanikeren Joseph D. Hooker forvandlet den til et frodig økosystem.

Demokratiet utviklet seg i Tyrkia

Grekerne fikk ideen først, men oldtidsriket Lykia utviklet et demokrati som ligger svært nær det vi kjenner i dag.

Datamaskinen utfordrer hjernen

Tidligere i år vant datamaskinen Watson over to mestre i Jeopardy. Seieren var et stort skritt på veien mot å utvikle kunstig intelligens.

Les også om:

Forskere gjør gamle mus unge igjen Solen – i utrolige og tankevekkende tall Nye funn fra hvalfangernes gylne epoke Ingen liker virkelighetens Baloo

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: