Frontpage 14/2012

Velkommen til nr. 14/2012

På bare 100 år har legene plusset 35 år på vår gjennomsnittlige levealder. Og suksessraten vil fortsette.

13. september 2012 av Ane Thurid Brudi

Knapt en halv million mennesker på kloden har feiret 100-årsdag. Men forskerne regner med at tallet vil ha nidoblet seg i 2050. De tallrike aldersrekordholderne kan takke legenes fremskritt for at de har overlevd sykdommer som tidligere i menneskehetens historie hadde vært ensbetydende med døden.

Barn som blir født i dag, har naturligvis enda bedre forutsetninger – ikke minst på grunn av mulighetene til å ”dyrke” organer og stormskrittene forskerne tar innen genterapi.

Hvis utviklingen fortsetter, vil noen av dagens nyfødte kunne oppnå en alder på 150 år!

Vi kan også presentere nyheter med en noe kortere tidshorisont. Allerede i neste nummer har vi nemlig premiere på Illustrert Vitenskap i ny drakt, der du blant annet kan lese nye og spennende artikkelserier og få flere interaktive opplevelser.

Her kan forskerne dykke til jobben

Det er trangt, men beliggenheten er unik. Besøk verdens eneste undersjøiske forskningsstasjon der forskerne bor og jobber 20 meter under havets overflate.

Digitalkameraets inntog

Tidligere i år gikk filmmastodonten Kodak konkurs. Årsaken er den lille, geniale brikken som sitter i digitale kameraer.

Friske forsyninger til byene

Allerede nå gjøres gamle avfallsdeponier om til rene energikilder i storbyene. Snart skal byboerne også drikke sjøvann og dyrke sin egen mat på hustakene.

Jakten på den første gnisten

For brannteknikerens erfarne øye kan selv de mest forkullede ruiner gi svar på hvor og hvordan brannen oppsto.

Les også om:

Arkeologer er på sporet av Kleopatras grav På tur til rommets syv underverker Ny solcelle etterligner planters fotosyntese Forskere skaper drepervirus i laboratoriet

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: