Frontpage 14/2011

Velkommen til nr. 14

Les om romforskning i miniformat, prøverørsbarn og hva som egentlig var før det big bang.

5. september 2011

I 1978 ble Louise Brown født, og allerede før navlestrengen ble klippet, var den lille jenta fra England en kontroversiell sensasjon. Louise var nemlig verdens første ”prøverørsbarn”, altså et barn som var unnfanget i en petriskål.

Siden har teknikken hjulpet så mange tusen barnløse par at vi i dag ikke synes det er det minste uvanlig at barn blir til på denne måten. Så raskt kan det gå.

I Louises 33 år lange levetid har det selvsagt skjedd ytterligere gjennombrudd som har fjernet hindringer for barnløse par – og ser vi fremover, vil det komme enda flere.

Allerede om 10–20 år er det sannsynligvis mulig å hjelpe menn til å levere eggceller og kvinner til å levere sædceller til sine barn, slik at par av samme kjønn kan få biologiske barn uten bruk av donorer.

På mange virker tanken sikkert naturstridig, men hvem vet: Om et par tiår er slike teknikker kanskje også blitt helt vanlige. Les artikkelen ”Far er kvinne – mor er mann” i dettte nummeret. Ane Thurid Brudi Redaktør

Romforskning i miniformat

10 x 10 x 10 cm. Det er standardmålet på en ny type minisatellitter som lett og billig kan løse en rekke vitenskapelige oppgaver i rommet.

Dyrene danser seg til suksess

Hos noen dyr er den grasiøs, hos andre rar eller komisk i våre øyne. Men for alle arter gjelder det at paringsdansen er dødsens alvor.

Myrlik får tilbake ansiktet

Tyske forskere har undersøkt et 2650 år gammelt myrlik med alle tenkelige metoder. Nå kjenner de hennes livshistorie og fysikk så godt at de også tør sette ansikt på henne.

Roterende tromler lagrer grønn energi

Svinghjul er en uhyre effektiv og smidig måte å lagre energi på – den tas opp og frigis på sekunder. Dermed kan de store snurrebassene være veien til en mye bedre utnyttelse av grønne energikilder.

Les også om:

IT-spåmannen Kurzweil lover oss evig liv Fiskefarmer er verdens nye spiskammer Insekter utnytter hjerne på genialt vis Fysikere finner spor av tiden før big bang Bak oppfinnelsen: undervannsbåten

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: