Frontpage 13/2011

Velkommen til nr. 13/2011

Les om menneskets utvikling, de glemte religionene og opplev Jorden slik den ser ut fra den internasjonale romstasjonen ISS.

22. august 2011

Hvem er vi, hvorfor er vi her, og hvor kommer vi fra? Det er ikke bare eksistensielle spørsmål hver enkelt av oss stiller oss selv – det er også sentrale spørsmål for vitenskapen. I dette nummeret blir de belyst i hele tre artikler – men på hver sin måte.

I artikkelen ”Samleiet førte oss på land” forteller vi om hvordan selve seksualakten var en forutsetning for at vanndyr fikk lemmer og ble til landdyr. Da er vi flere hundre millioner år tilbake i tiden.

Mye senere, for bare et par hundre tusen år siden, utviklet det moderne mennesket seg i Afrika, og med de mentale evnene fulgte en rastløshet som skulle bli drivkraften som ga oss verdensherredømmet. Les om det i artikkelen ”Vi er verdens mest nysgjerrige pattedyr”.

Skal vi enda lenger inn til kjernen av hvem vi er, er det kanskje hjelp å hente hos hjerneforskerne. I artikkelen ”Ut av kroppen” forteller vi om hvordan studier av pasienter med vrangforestillinger kan bidra til å avsløre hva vår ”jeg”-opplevelse dypest sett består av. God leselyst! Ane Thurid Brudi Redaktør

Innblikk: Blodet er kroppens multikunstner

Blodet løser et utall oppgaver i kroppen og inneholder nøkkelen til behandling av en hel rekke lidelser.

Louisiana synker i havet

Demninger langs Mississippi-elven truer paradoksalt nok med å oversvømme Louisianas kystområder. Uten elvens avleiringer synker landet og slukes av havet.

Vrangforestillinger viser veien til ”jeget”

Nye studier av hva som skjer i hjernen hos pasienter med ut av kroppen-opplevelser, leder forskerne på sporet av hva som skaper ”jeget”.

Fossil endrer samleiets historie

Funnet av et foster i et fossil av en panserhai viser at samleie mellom kjønnene kanskje førte livet på land.

Gud fortrengte Europas gudinner

Mektige gudinner var en sentral del av oldtidens religioner. Men jøde- og kristendommen sendte dem ut i mørket.

Les også om:

Nye møller kan høste vindenergi overalt Verdens rovdyrbestander er under press Fotodokument: Reis Jorden rundt med ISS Vann – i utrolige og tankevekkende tall

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: