Front page 13/2010

Velkommen til nr. 13/2010

Les blant annet om maneter som opptrer som klimavoktere, om løsningen på migrenens mysterium og om en gammel plage som er vendt tilbake.

20. august 2010 av Ane Thurid Brudi

Vi skriver 2010 og står dermed på terskelen til et nytt tiår – med alle de håp og forventninger vi kan ha til det. Men hva står egentlig øverst på ønskelisten i vitenskapens verden? Det spørsmålet har vi satt i fokus med den store temaserien som begynner i dette nummeret. Innenfor tre store forskningsområder har vi valgt de målene som vi aller helst ser at forskerne når i løpet av 2010-årene – og vi tar til og med sjansen på å anslå hvor stor mulighet det er for at det skjer.

Vi er naturligvis klar over at våre spådommer trolig vil bli forbigått av virkeligheten. Heldigvis er utviklingen i vitenskapens verden nettopp uforutsigelig. Det kommende tiåret vil utvilsomt gi en masse overraskende funn, oppdagelser og resultater, så når vi om ti år ser tilbake, vil vi undre oss over at så mye ble nådd på så kort tid. Slik vi forundres nå når vi ser tilbake på tiåret som gikk. Følg med i serien om det kommende tiåret – og det forrige. Ane Thurid Brudi Redaktør

Maneter er klimaets voktere Saltvannssjøer i øystaten Palau i Stillehavet er et paradis for maneter – og for biologer som vil studere dem. Nå har det vist seg at manetenes bevegelser motvirker drivhuseffekten.

Mysterium om migrene er løst Migrenepasienter er sterkt overfølsomme overfor lys når de har et anfall. Hittil har det vært en gåte hvorfor, men nå vet vi svaret.

En gammel plage vender tilbake Den kryper opp i sengene og suger blod. Veggedyret, som vi i vestlige land har vært forskånet for i 50 år, er nå på rask fremmarsj overalt.

Placeboeffekten har en skyggeside Vi vet at ”narremedisin” virker på oss – såkalt placeboeffekt. Nå viser det seg at bivirkningene dessverre også følger med – såkalt ”noceboeffekt”.

Metroer i tall 155 000 000 passasjerer kjører med metro hvert døgn. Det er 34 ganger antall flypassasjerer.

Les også om: Fem veier kan føre oss til stjernene Nye funn fargelegger på dinosaurene Nå skal Tycho Brahe hentes opp av graven Ny teknikk skal gjøre lastebilen miljøvennlig

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: